TTIP: EK objavila predlog besedila o regulatornem sodelovanju

sreda, 11. februar 2015

Evropska komisija je danes v sklopu prizadevanj za večjo preglednost pogajanj o čezatlantskem naložbenem in trgovinskem partnerstvu (TTIP) med EU in ZDA objavila predlog pravnega besedila o regulatornem sodelovanju. Predlog EU je bil uradno predložen med zadnjim krogom pogovorov o TTIP.
EK je pripravila kratko pojasnilo o vsebini regulatornega poglavja (Introduction on textual proposal on regulatory cooperation with TTIP na http://trade.ec.europa.eu/doclib/html/153119.htm), širši pregled tega področja (Factsheet on regulatory cooperation in TTIP na http://trade.ec.europa.eu/doclib/html/153121.htm ) ter konkretno pogajalsko besedilo, ki je bilo v krogu tega pogajanja posredovano ameriški strani (Textual proposal on regulatory cooperation in TTIP na http://trade.ec.europa.eu/doclib/html/153120.htm).
Gre za eno pomembnejših poglavij v okviru sporazuma, ki naj bi nudil podlago za sodelovanje med EU in ZDA pri pripravi bodoče tehnične in druge zakonodaje. Ideja tega sodelovanja je, da se bodoči predpisi oblikujejo čim bolj skladno in se s tem izognejo povečevanju stroškov za podjetja, ki delujejo na obeh trgih. Zadeva je predvsem aktualna na novih področjih npr. nanotehnologija, e-trgovina, kjer se zakonodaja šele oblikuje. To poglavje pa ne posega v zakonodajne postopke EU ali ZDA in državam pušča možnost, da vodijo politiko v skladu s svojimi načeli in potrebami.
Besedilo tega poglavja je še v fazi priprave in se v njegovo vsebino še lahko posega. V kolikor imate na predlog besedila pripombe, lahko le-te posredujete MGRT in pristojne opozorite na morebitne nevarnosti ali nepravilnosti na gp.mgrt(at)gov.si.