Turistična industrija Republike Južne Afrike je v letu 2017 ustvarila 8,9 % BDP

sreda, 28. november 2018

Turizem v Republiki Južni Afriki predstavlja enega glavnih dejavnikov gospodarske rasti in zaposlovanja. V turistični industriji je bilo v letu 2017 neposredno zaposlenih 726.500 delavcev, kar predstavlja okoli 4,4 % vse delovne sile v državi. V letu 2017 je turistična industrija Republike Južne Afrike neposredno prispevala v državni proračun 8,55 mlrd EUR ali 2,9 % BDP, medtem ko je celotni prispevek industrije v letu 2017 predstavljal 8,9 % BDP. Investicije v turistično industrijo so v letu 2017 znašale 4,5 mlrd EUR, kar predstavlja 8,2 % vseh investicij v državo, medtem ko so prihodki od tujih turistov v letu 2017 znašali okoli 8 mlrd EUR.

V zadnjih nekaj letih se je tudi turistična industrija Republike Južne Afrike soočila z močno konkurenco internetnih potovalnih portalov in platform, ki potrošnikom ponujajo možnosti neposrednih rezervacij po znatno nižjih cenah. Ena od teh platform je Airbnb. Takšna konkurenca negativno vpliva na rast vrednosti industrije, ki je poleg tega zelo izpostavljena domačim in zunanjim makroekonomskim, političnim, geopolitičnim, socialnim in podnebnim dejavnikom. Kriminal, naravne nesreče in nestanovitnost deviznega tečaja vplivajo tudi na turistično industrijo. Huda kriza v mestu Western Cape, uničujoči požari okrog predela Knysna ter izbruh bolezni listerioze, so lani negativno vplivali na rast turistične indiustrije. Spremenljivi predpisi o vizumih, ki so dolga leta imeli negativen učinek na turizem, pa so bili v letu 2017 nekoliko spremenjeni, kar je številnim turistom olajšalo potovanje v državo.

Največji konkurenti v turistični industriji Republike Južne Afrike so HRG Rennies Travel, del skupine Bidvest Group, Thompsons Holidays, Protea Hotels, City Lodge in Tsogo Sun.

Vir: Dow Jones Global Press Release Wire

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma