Turška družba SASA bo z investicijo 7,2 mlrd EUR postala eden vodilnih globalnih konkurentov v segmentu poliestra

sreda, 13. junij 2018

Turška družba SASA Polyester Industry Inc., ki je eden vodilnih proizvajalcev poliestrskih vlaken, polimerov in specialnih vlaken na svetu, namerava investirati 7,2 mlrd EUR v dva nova projekta, ki bosta spremenila ravnotežje na globalnem trgu poliestra. Prvi projekt bo investicija v segment poliestra, drugi pa v segment petro-kemikalij.

Pri prvem projektu bo družba povečala svojo proizvodnjo poliestrskih čipov, vlaken in filamentov iz trenutnih 340.000 ton na leto na 3,1 mio ton na leto. S tem bo postala eden največjih proizvajalcev v tem segmentu na svetu. Ko bo projekt končan, se bo Turčija na segmentu poliestra iz neto uvoznice preoblikovala v neto izvoznico.

Tudi z investicijo na petrokemično področje bo družba zmanjšala uvoz. V prvi fazi bodo izdelovali PTA (Pure Teraphthalic Acid) in MEG (Ethylene Glycol), ki jih potrebujejo za pokritje lastnih potreb, kasneje pa se bodo osredotočili še na  prodajo ostalega asortimana. Družba SASA je že v pogovorih s turškim Ministrstvom za gospodarstvo glede proizvodnje lastnih surovin. Po vzoru Kitajske in Južne Koreje bodo s to naložbo najprej proizvajali surovine iz poliestra, nato pa nameravajo postaviti petrokemično tovarno za proizvodnjo te surovine. Te izdelke, ki so jih do sedaj uvažali, bodo sedaj proizvajali sami.

V družbi ocenjujejo, da bodo s tema dvema projektoma zmanjšali primanjkljaj tekočega računa na približno 3,2 mlrd EUR. Z novimi investicijami bodo zagotovili 7.000 dodatnih delovnih mest in povečali skupno proizvodnjo družbe na približno 10 mio ton.

Vir: Ventures Africa

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije