Umetna inteligenca za pridelavo hrane

torek, 06. april 2021

Pridelava hrane za svoje učinkovito delovanje zahteva spremljavo tržnih cen, surovin ter dobavnih verig. Dostop do tovrstnih podatkov lahko, poleg bolj trajnostnega delovanja in stroškovne učinkovitosti, prinese tudi dodatne prihodke.

Izsledke raziskave, ki se dotika uporabe umetne inteligence na področju pridelave hrane, bo mogoče spoznati na letošnji digitalni verziji Hannover Messe. Raziskovalna skupina pod vodstvom Wolfganga Maaßa z Univerze Saarland in Nemški raziskovalni center za umetno inteligenco (DFKI) bosta predstavila rezultate raziskovalnega projekta “Evarest”, ki predstavlja novost na področju trgovanja z lastniškimi podatki.

Rezultat projekta je podatkovna platforma za neuporabljene podatke proizvajalcev živil in pridelovalcev hrane, preko katere se vzpostavijo podatkovne povezave in tako ustvari dodana vrednost sicer neizkoriščenega kapitala. Podatki se lahko uporabljajo za bolj trajnostno pridelavo hrane, ki sicer velja kot ena najbolj onesnažujočih dejavnosti, saj ustvarja kar tretjino svetovne emisije toplogrednih plinov. Ponudniki podatkov na platformi so pred zlorabo zaščiteni v obliki elektronskih pogodb, ki jih ščitijo pred nepooblaščenimi prenosi ali uporabo podatkov, ki jih ponujajo. 

Učinkovitost proizvodnih procesov je višja, v kolikor je v ponudbi večje število podatkov, saj platforma na osnovi posamezne poizvedbe tako lahko ustvari večje število parametrov, ki olajšajo pridelavo hrane. Platforma omogoča kombinacijo senzorskih podatkov proizvajalčeve dejavnosti ter transporta, splošnih podatkov, kot so vremenske napovedi, indeksov rasti ali padca cen ter podatkov o obratih in opremi drugih proizvajalcev. S pomočjo umetne inteligence, algoritmov strojnega učenja ter digitalne tehnologije so podatki enega proizvajalca avtomatično povežejo s podatki ostalih pridelovalcev ter v kombinaciji z ostalimi obstoječimi analizami platforme.

Vir: Universität des Saarland Press Release

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije