Upočasnitev francoske gospodarske rasti na 1,2 % v letu 2019

petek, 07. februar 2020

Po podatkih Nacionalnega statističnega urada (Insee) se je BDP v zadnjem četrtletju 2019 zmanjšal za 0,1 % (v tretjem četrtletju +0,3 %). Gospodarska rast v Franciji na letni ravni se je upočasnila na 1,2 %. V letu 2018 je znašala 1,7 %.

V zadnjem četrtletju 2019 se je potrošnja gospodinjstev rahlo znižala (+0,2 % glede na +0,4 % v tretjem četrtletju), tako na strani dobrin (+0,4 % glede na +0,5 % v tretjem četrtletju) kot tudi storitev (+0,2 % glede na +0,4 % v tretjem četrtletju). Močno je upadla na področju transportnih storitev (–2,0%) v povezavi s socialnimi gibanji in stavkami v zadnjih treh mesecih.  Bruto investicije v osnovna sredstva so se povečale za 0,3 %. Uvoz se je zmanjšal (-0,2 % glede na +0,6 v tretjem četrtletju), prav tako uvoz (-0,2 % glede na -0,3 % v tretjem četrtletju). Industrijska proizvodnja se je znižala za 1,6 %, zlasti na področju koksa in naftnih derivatov zaradi vzdrževalnih del v eni od rafinerij in stavk (op.: blokada rafinerij).

Podatki za celotno leto 2019 kažejo, da se je potrošnja gospodinjstev povečala za 1,2 %. Bruto investicije v osnovna sredstva so se povečale za 3,6 %. Industrijska proizvodnja se je znižala za 0,2 %. Uvoz je porastel za 2,3 %, izvoz pa za 1,8 %. Notranje končno povpraševanje brez zalog je v letu 2019 prispevalo 1,8 % k gospodarski rasti, spremembe zalog in zunanje trgovine pa sta vplivali negativno (-0,4 % oz. -0, 2 %).

Vodja konjukturnega oddelka na Insee ocenjuje, da so stavke prispevale pr. 0,1 % k padcu BDP v zadnjem četrtletju, pri čemer bi bilo potrebno podrobneje preučiti tudi ostale faktorje, da dobijo realno sliko.

Predsednik največjega združenja delodajalcev v Franciji MEDEF Geoffroy Roux de Bézieux je po objavi podatkov o padcu BDP izjavil, "da to ne spremeni ničesar, ker so osnove zdrave", vendar ostaja previden glede prihodnosti. Izpostavlja, da imajo dogajanja na Kitajskem povezana z izbruhom koronavirusa lahko globalne posledice, saj Kitajska predstavlja 15 % svetovnega BDP, veliko je negotovosti. Gospodarski in finančni minister Bruno Le Maire ocenjuje, da upad aktivnosti v zadnjem četrtletju "ne postavlja pod vprašaj temeljev francoske rasti" ter da so poraba gospodinjstev in poslovne naložbe "odporni", ter izrazil pričakovanje glede porasta industrijske proizvodnje spomladi.

Iz intervjujev z vodilnimi v podjetjih v proizvodni industriji v januarju 2020 izhaja napoved povečanja naložb za 1 % ter povečanje investicijske porabe za 3 % v letu 2020.

Pripravila:
mag. Breda Korošec, pooblaščena ministrica
Veleposlaništvo RS v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si