Uspešen obisk slovenskih podjetij na poslovnem srečanju z italijanskimi agenti v Neaplju

sreda, 19. marec 2014

V italijanskem Neaplju se je zaključila mednarodna borza agentov in zastopnikov Forum agenti Mediterraneo, na katerem se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Rimu predstavljalo tudi šest slovenskih podjetij.

 

Dogodek, ki je potekal 14. in 15. marca 2014, je bil namenjen vzpostavljanju neposrednih kontaktov med tujimi ponudniki izdelkov in storitev, ki iščejo zastopnike in agente za vstop na italijanski trg. 

Udeležilo se ga je tudi šest slovenskih podjetij, in sicer HIT d. d., Indigo personal d. o. o., Palmieri d. o. o., Predilnica Litija d. o. o., Akripol d. o. o. ter Codex d. o. o. Srečanja z italijanskimi agenti in zastopniki so potekala v okviru slovenske nacionalne stojnice, kjer so imela podjetja svoj prostor za vnaprej organizirane individualne sestanke ter predstavljanje manjših izdelkov in predstavitvenih materialov.

Lani so se slovenska podjetja že zelo uspešno predstavila v okviru dveh podobnih dogodkov Forum agenti, maja v Rimu in novembra v Milanu, tokratni obisk slovenskih gospodarstvenikov predstavlja uspešno nadaljevanje promocije slovenskih podjetij na italijanskem trgu. 


Srečanja z italijanskimi agenti in zastopniki v obliki individualnih sestankov so se pokazala kot odlična priložnost za vse, ki želijo prodreti ali pa širiti svojo mednarodno dejavnost  na italijanskem trgu. V samo dveh dneh se predstavniki podjetij (tako italijanskih kot tudi tujih) srečajo z velikim številom potencialnih italijanskih partnerjev, ki lahko predstavljajo dobro povezavo do distributerjev oziroma trgovinskih verig v Italiji. Prednost teh dogodkov je tudi v tem, da niso vezani na posamezno vrsto izdelka ali storitve in so namenjena prav vsem, ne glede na velikost podjetja.


Slovenski udeleženci so bili z obiskom zadovoljni, napovedi nekaterih kažejo na konkretne posle in dolgoročno sodelovanje.  Nekateri predstavniki slovenskih podjetij so tudi potrdili interes za udeležbo na naslednjem podobnem dogodku v Milanu, ki bo potekal 28. in 29. novembra letos, pri čemer pa je potrebno poudariti, da bo ta dogodek še veliko večji in obsežnejši, tako po številu podjetij, kot tudi agentov in zastopnikov. Slovenska podjetja pa so tudi izrazila interes za sodelovanje na podobnih dogodkih v prihodnje kažejo na to, da so podjetja poslovne dogodke, ki pod imenom Forum Agenti potekajo dvakrat na leto, spoznala kot odlično priložnost za širjenje svojega poslovanja na italijanskem trgu.

»V podjetju HIT d. d. smo na italijanskem trgu prisotni že več kot trideset let, posledično imamo več kot 90 odstotkov gostov, ki k nam prihajajo iz Italije. Naša poslovna strategija v zadnjem času je usmerjena k izgradnji celotne mreže agentov. Tako nam je forum v Neaplju zelo koristil in olajšal delo. Opravili smo več kot 40 sestankov ter dobili 30 zanimivih kontaktov s potencialnimi agenti, zlasti iz južnega dela Italije. Kolikšen bo končni izplen bo pokazal čas, vendar so smernice prave, na podlagi preteklih izkušenj pa pričakujemo, da bomo vsaj z desetimi agenti sklenili sodelovanje,« je prepričan Tomaž Šuligoj iz podjetja HIT d. d. Nova Gorica.


Aleš Horvat iz podjetja Codex d.o.o. Murska Sobota »Sejem Forum agenti Mediterraneo predstavlja še eno izkušnjo več, kjer smo iz majhnih pričakovanj dobili mnogo več. Skupaj smo imeli 42 sestankov ter od tega spoznali pet primernih in zelo zainteresiranih agentov! Se že veselimo sejma v Milanu.”