Uspešni pogovori med slovaškimi in slovenskimi podjetji

ponedeljek, 23. april 2018

V času uradnega obiska slovaškega predsednika Andreja Kiska z delegacijo 24 gospodarstvenikov v naši državi je danes za podjetja obeh držav potekala slovensko-slovaška poslovna konferenca. Na njej so predstavili poslovni okolji obeh držav, start-up ekosistemov, izmenjava poslovnih priložnosti ter poslovna srečanja med slovenskimi in slovaškimi podjetji. Kasneje sta se slovenskim in slovaškim gospodarstvenikom pridružila tudi oba predsednika, Borut Pahor in Andrej Kiska, ki sta slovesno odkrila klop miru ob Bratislavski ulici.


 

Gospodarsko sodelovanje med državama je dobro in z leta v leto bolj intenzivno, lani je blagovna menjava dosegla skoraj milijardo evrov, vendar še vedno ostajajo odprte številne priložnosti za njegovo razvijanje in poglabljanje, je uvodoma dejal mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. »Obe državi sta izrazito inovacijo usmerjeni, proaktivni in dinamični, podpirata podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost ter nove tehnologije, predvsem digitalne.«  Z njim se je strinjal Rastislav Chovanec, državni sekretar na slovaškem gospodarskem ministrstvu. »Slovaško poslovno okolje je primerljivo s slovenskim, poslovne prakse in standardi so na splošno podobni. Naša država je med državami EU in OECD eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev,« je dejal in izrazil upanje, da bodo tovrstni dogodki, še posebej pa kasnejši individualna poslovna srečanja prispevali k okrepitvi sodelovanja med državama. »Država ima ugoden geografski položaj, saj se nahaja na stičišču Srednje Evrope. Od leta 2000 beleži trajno in stabilno rast BDP. Med pomembnimi panogami je avtomobilska, Slovaška namreč sodi med vodilne v proizvodnji avtomobilov na prebivalca na svetu, saj proizvede 191 avtomobilov na 1000 prebivalcev, kar je visoko nad svetovnim povprečjem,« je dejal Adam Csuka iz SARIO, slovaške agencije za razvoj investicij in trgovine, ki je predstavil delovanje njihove agencije. Med razlogi, zakaj bi investirali v Slovaško, je izpostavil strateško lokacijo v osrčju Evrope z velikim izvoznim potencialom, politično in ekonomsko stabilnost, visoko delovno produktivnost, velik potencial za R&R in inovacije ter privlačne spodbude za tuje investicije.

V nadaljevanju je slovaški startup ekosistem predstavila Sandra Hemzova iz 001 Campus, Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja pri BTC, d. d., je skupaj z Jakobom Gajškom predstavil poslovni model preobrazbe BTCja, ki se iz največjega  poslovnega, trgovinskega, zabavnega, rekreacijskega in kulturnega centra v Evropi spreminja v inovativno pametno mesto in deluje kot 'living lab' oziroma živi laboratorij - v sodelovanju s tamkajšnjimi startup podjetji, ki delujejo v ABC pospeševalniku.

Sledili sta predstavitvi slovenskega in slovaškega poslovnega in investicijskega okolja ter priložnosti za poglobitev sodelovanja. Po zaključku konference so potekala individualna srečanja ter mreženje med slovaškimi in slovenskimi podjetji. V delegaciji so bila predvsem podjetja s področij IKT, inovativne/ smart tehnologije in programi, start-up sistemi in inovacije, energetika in energetske rešitve, okoljevarstvene tehnologije in drugo.

Kasneje sta se slovenskim in slovaškim podjetjem pridružila tudi predsednika  Republike Slovenije in Slovaške republike, Borut Pahor in Andrej Kiska, ki sta slovesno odkrila klop miru ob Bratislavski ulici.

Dogodek so skupaj organizirali SPIRIT Slovenija, Slovaška agencija za investicije in razvoj trgovine (SARIO), ABC Pospeševalnik, Veleposlaništvo Slovaške republike in Urad predsednika RS.

Slovaška se ponaša z močno industrijsko tradicijo, ki predstavlja trdno osnovo za razvoj določenih sektorjev, kot sta avtomobilski in elektronika. Storitveni sektor predstavlja 61 % BDP in zaposluje skoraj 60 % aktivnega prebivalstva. Prevladujeta trgovina in nepremičninski sektor, trenutno je najbolj dinamičen turizem. Industrija na Slovaškem predstavlja 35 % BDP in zaposluje 37,5 % delovne sile. Najpomembnejši industrijski sektorji so kovinska, avtomobilska, živilska, strojna, tekstilna in papirna industrija, proizvodnja električnih, elektronskih in optičnih naprav, pa tudi farmacevtska industrija in energetika. Kmetijski sektor ni preveč razvit in predstavlja 4 % BDP. Slovaška ima številna rudna bogastva, kot so železo, baker, svinec in cink. Kot največje prioritete si je slovaška vlada zadala privabiti čim več investitorjev z dodano vrednostjo in velikim inovativnim potencialom.