Uspešno poslovanje letališča Kopenhagen in vlaganja v povečanje kapacitet

sreda, 16. avgust 2023
 

Zadovoljiv polletni poslovni rezultat letališča Kopenhagen


Letališče Kopenhagen je v drugem četrtletju 2023 zabeležilo dobiček pred obdavčitvijo v višini 167 milijonov DKK (približno 22,5 milijonov EUR), kar je več kot dober znak okrevanja letalskega prometa, saj je lansko leto v enakem obdobju beležilo 12 milijonov DKK izgube (približno 1,7 milijonov EUR).

Posledično je letališče v prvih šestih mesecih 2023 objavilo skupni dobiček pred obdavčitvijo v višini 108 milijonov DKK (približno 14,5 milijone EUR), v tem času je prepeljalo 12,4 milijona potnikov, kar predstavlja 31 % več kot v enakem obdobju lani in le 14 % manj kot pred obdobjem COVID-a. 

Izvršni direktor Thomas Woldbye poudarja, da je gleda na okoliščine, ko je bilo treba po dolgem obdobju COVID-a, ponovno zagnati celoten mehanizem na letališču, polletni poslovni rezultat zadovoljiv. Vendar pa opozarja, da absolutna raven ni dovolj visoka glede na potrebna vlaganja in neizogibno naraščajoče stroške. Toda dobra novica je, da je letališče organizacijsko ponovno v polni moči, pripravljeno in sposobno potnikom, letalskim prevoznikom in strankam zagotavljati visokokakovostne storitve in zmogljivost. 

Od najnižje točke med krizo COVID-19 pred dvema letoma je 800 podjetij, ki delujejo na letališču in okolici, ponovno zaposlilo več kot 3600 oseb oz. skupaj je zaposlenih približno 16.500 oseb. 

Aprila 2023 so sklenjena pogajanja s posojilodajalci za nove kreditne zmogljivosti v višini 7 milijard DKK (nekaj manj kot 1 milijarda EUR), in sicer predvsem zaradi razvoja območja letališkega terminala med območji C in D, s čem bi ustvarili veliko več prostora za potnike in kontrolo potnih listov ter več kot podvojili kapaciteto prevzema osebne prtljage na terminalu 3, kar predstavlja največjo naložbo letališča v zadnjem času. Projekt naj bi bil zaključen leta 2027. 


Pripravila:

Milena Stefanović Kajzer
Veleposlaništvo Republike Slovenije Kopenhagen


 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju transporta in logistike