Ustavljanje proizvodnih procesov na Madžarskem

petek, 27. marec 2020


Na Madžarskem številni obrati ustavljajo proizvodne procese kot posredno ali neposredno posledico širjenja novega korona virusa. V tem tednu je proizvodnjo ustavila Oplova tovarna v Monoštru, prav tako Volkswagen ustavlja proizvodnjo na Madžarskem za 2-3 tedne. Ustavitve so del koordiniranih ukrepov, ki veljajo v celotni EU.

Proizvodnjo so zaustavili tudi v tovarni Magyar Suzuki, predvidoma od 23. marca do 3. aprila. Zaradi ustavitve proizvodnje v Esztergomu je brez dela ostalo preko 600 začasnih delavcev, pretežno iz Romunije in Ukrajine. Obenem morajo zapustiti tudi samske domove, v katerih prebivajo. Predstavnik sindikata je že pozval madžarskega predsednika vlade Orbána, da podobno kot v nekaterih sosednjih državah delavcem zagotovijo nadomestilo plač, da odpuščanja ne bodo potrebna.

Mercedes Benz je že 18. marca za dva tedna zaustavil proizvodnjo v Kecskemétu. V skupini Daimler so zagotovili, da zaradi tega ne bo prišlo do odpuščanj, delavci pa bo dobili plačilo. Skupno zaposlujejo 4.000 ljudi. Predsednik uprave Kallenius je podaril, da državna pomoč ne bo potrebna. Na podlagi izkušenj z Kitajske, kjer so prav tako morali ustaviti proizvodnjo, so optimistični.

Pri BMW so v izjavi za javnost zapisali, da se dela na 1 milijardo EUR vredni investiciji izgradnje tovarne v Debrecenu nadaljujejo, saj gre za dolgoročni projekt, na katerega trenutne izredne razmere ne bodo bistveno vplivale.

Za zaustavitev proizvodnje so se odločili tudi pri Avtoliv v Sopronkövesdu. Proizvodnja bo predvidoma ustavljena do 6 aprila. Prvi teden bo vseh 2.200 delavcev na dopustu, nato pa na čakanju, kjer jim pripada osnovna plača. Enako so se odločili pri danskem proizvajalcu oken Velux, kjer bodo obrata v Fertődu in Fertőszentmiklósu zaprli od 30. marca do 15. aprila. Velux skupaj zaposluje 1100 ljudi.

Wizz Air je sporočil, da je v tekočem tednu zaustavlja 85 % zmogljivosti, pri čemer razmišljajo o popolni prekinitvi poslovanja, saj številne omejitve zračnega prostora onemogočajo normalno poslovanje. Zaradi zaprtja zračnega prostora so morali ustaviti lete v Gruzijo in Albanijo. Prav tako so zaradi zaprtja letališča ukinili lete v Bruselj. V celoti pa so do 1. maja ustavili poslovanje na letališču v Debrecenu. V ponedeljek, 23. marca, je tako njihova delnica na londonski borzi padla za 9 %, skupno pa se je v letošnjem letu vrednost delnice znižala za 47 %.

Pripravil:
Igor Lakota, ekonomski svetovalec
Veleposlaništvo Republike Slovenije Budimpešta
E: igor.lakota@gov.si