Uvod v umetno inteligenco: Ključna transformacija poslovanja

petek, 16. februar 2024


V torek, 13. februarja 2024, so člani SLO CRO Poslovnega kluba in zainteresirana javnost v hotelu Sheraton v Zagrebu poslušali predavanje z naslovom Uvod v umetno inteligenco, ki  ga je pripravil Mitja Trampuž, direktor slovenskega podjetja CRAaplus in predsednik inicative AI4SI pri Gospodarski zbornici Slovenije. 

Umetna inteligenca (UI) postaja vse bolj nepogrešljiva sila v poslovnem svetu, pri čemer podjetja, ki jo sprejmejo, dobijo priložnost, da zamenjajo konkurente na trgu. Strokovnjaki, ki obvladajo delo z UI, postajajo nenadomestljivi, medtem ko tisti, ki zaostajajo pri osvajanju orodij umetne inteligence, tvegajo izgubo prednosti na trgu. Uporaba UI ne prinaša le konkurenčnih prednosti, ampak postaja temelj za preživetje tržno usmerjenega podjetja, je dejal Trampuž. 

Po statističnih podatkih iz Slovenije le 11% podjetij uporablja UI v ključnih poslovnih procesih, kar kaže na velik potencial rasti in razvoja na tem področju. Prava digitalna transformacija podjetja danes ni mogoča brez integracije umetne inteligence v delovne procese. Uvedba UI postaja ključna za preoblikovanje poslovanja, vendar je treba za uspešno implementacijo UI slediti določenim korakom.

Mitja Trampuž je nanizal nekaj korakov in dejal, da je k uspešni uvedbi UI-a potrebno razviti ustrezno znanje. To vključuje usposabljanje zaposlenih ali zaposlovanje strokovnjakov, ki so že seznanjeni z orodji UI. Prekvalifikacija zaposlenih postaja ključna, da se zagotovi, da je delovna sila pripravljena na delo z umetno inteligenco. Dejal je, da je treba spremeniti notranje procese in korporativno kulturo, da bi se prilagodili novim tehnologijam. Prav tako je za uspešno uporabo UI-a pomembna infrastruktura, podjetja pa morajo izpolniti regulatorne zahteve, da zagotovijo varnost in skladnost z zakoni je poudaril Trampuž.
 
Vse te spremembe je mogoče doseči z majhnimi koraki, ki vodijo do pomembnega napredka. Povezovanje s poslovnimi partnerji, ki imajo znanje in izkušnje na področju umetne inteligence, lahko tudi pospeši proces implementacije UI-a.

Zaključil je, da umetna inteligenca ni le tehnološki trend, ampak orodje, ki bo oblikovalo prihodnost sveta. Spremembe, ki jih prinaša UI, so pomembnejše kot iznajdba elektrike ali interneta, je opozoril Mitja Trampuž. Podjetja, ki prepoznajo potencial UI in jo pravilno implementirajo, imajo priložnost postati vodilna na trgu in zagotoviti dolgoročen uspeh.Zapisala Vesna Vukšinič Zmaić 

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini