V letu 2021 porast spletnih nakupov na Poljskem

sreda, 13. oktober 2021

Odstotek Poljakov, ki kupujejo prek spleta, se je leta 2021 v primerjavi z letom 2020 povečal za 4 odstotne točke, na 77 odstotkov prebivalstva, kaže poročilo raziskovalnega in tehnološkega podjetja Gemius.

Poročilo z naslovom "E-trgovina na Poljskem" je razkrilo, da so med 77 odstotki Poljakov, ki so leta 2021 opravili vsaj en spletni nakup, prevladovale ženske in ljudje, starejši od 35 let, tisti z višjo izobrazbo in prebivalci velikih mest.

"Rasti odstotka kupcev preko spleta je verjetno povezano s pandemijo Covid-19 in s tem povezanimi omejitvami tradicionalne trgovine," piše v poročilu. "Anketirance smo vprašali, ali so v zvezi z uvedbo omejitev zaradi pandemije spremenili svoje vedenje potrošnikov. Izkazalo se je, da 30 odstotkov e-potrošnikov kupuje več izdelkov na spletu, 33 odstotkov pa jih kupuje na internetu pogosteje. Za 13 odstotkov anketiranih je splet postal kanal prve izbire pri iskanju različnih izdelkov."

Gemius je dodal, da so anketiranci dejali, da je neomejen dostop do spletnih trgovin glavni razlog, da so se preselili na splet. Hvalili so tudi hitrost in stroškovno učinkovitost spletnega nakupovanja ter njegovo varnost, še posebej pomembno v času pandemije.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si