V Rusiji se je začelo testiranje cepiva Sputnik V na prostovoljcih, starejših od 60 let

ponedeljek, 19. oktober 2020


V Rusiji se je začela naslednja faza preizkušanja novega cepiva proti novemu koronavirusu Sputnik V, in sicer na prostovoljcih, starejših od 60 let, je sporočil ruski zdravstveni minister Mihail Muraško.

»Začelo se je testiranje cepiva Sputnik V, ki so ga razvili v Znanstvenoraziskovalnem centru za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja pri Ministrstvu za zdravje Ruske federacije med prostovoljci, starejšimi od 60 let,« povzema ruskega zdravstvenega ministra RIA Novosti.

11. avgusta je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da je bilo v Rusiji registrirano prvo cepivo proti novemu koronavirusu. To je dobilo ime Sputnik V po prvem umetnem satelitu na svetu, ki je bil lansiran leta 1957.

9. septembra se je po prvem preizkuševalnem obdobju in registraciji začelo cepljenje prebivalcev Moskve. Pričakuje se, da bo rusko cepivo proti covidu-19 od 1. januarja 2021 na voljo širokemu krogu ruskih državljanov. Rusija je doslej za svoje cepivo dobila naročila iz 27 držav in sicer za milijardo doz.

Vir: ria.ru/20201016/vaktsina-1580124410.html

Pripravil:
Vladimir Putkin
Direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow