V Zagrebu velika konferenca o Izzivih uvajanja umetne inteligence v podjetja

ponedeljek, 06. maj 2024


Zagreb, 26. april 2024 - SLO CRO Poslovni klub slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov je skupaj s hrvaškim  globalnim IT podjetjem Infobip ter Veleposlaništvom Republike Slovenije v Zagrebu organiziral konferenco »Izzivi uvajanja umetne inteligence v podjetja« z namenom opredelitve izzivov in predstavitve prednosti uporabe rešitev UI za uspešnejše poslovanje podjetja.

»Trenutno razpoložljiva tehnologija umetne inteligence lahko pospeši poslovne procese, če so izpolnjeni pogoji za njeno optimalno uporabo. Mnoga svetovna podjetja so prepoznala prednosti in aktivno uvajajo umetno inteligenco v svoje sisteme, naša naloga pa je, da jim omogočimo brezhibno komunikacijo s končnimi uporabniki – in to komunikacijo, ki je podprta z umetno inteligenco. Na izzive digitalizacije poslovanja je pomembno gledati celovito, zato uvedba tehnologije umetne inteligence ni enkraten projekt, temveč stalen proces in razvoj, ki bo dolgoročno spremenil način poslovanja podjetij in jih izboljšal,« je povedal Boris Pogačnik, podpredsednik za poslovni razvoj Infobipa.


Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije v Zagrebu

Konference se je udeležilo skoraj sto gostov iz več kot 60 podjetij, med njimi številni strokovnjaki in navdušenci nad UI. V uvodnem delu so zbrane nagovorili Saša Muminović, predsednik SLO CRO Poslovnega kluba, Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije v Zagrebu in Hrvoje Bujanović, državni sekretar v Vladi Republike Hrvaške.


Saša Muminović, predsednik SLO CRO Poslovnega kluba

»Cilj SLO CRO Poslovnega kluba je promocija slovenskega gospodarstva, informiranje članov o aktualnih temah in izmenjava izkušenj med sosednjimi državami in sorodnimi podjetji. Tokrat je v ospredju umetna inteligenca, ki spodbuja inovativnost in produktivnost ter popolnoma spreminja poslovno paradigmo. Slišati je bilo, kako obstaja tveganje z uporabo UI, vendar je pomembno poudariti dejstvo, da delujemo na globalnem trgu, kjer konkurenca uporablja različna orodja za izboljšave ter cenejše in bolj dostopne izdelke. Tveganja, ki jih prinaša umetna inteligenca, je mogoče ublažiti z ustreznimi rešitvami, uvedba umetne inteligence v poslovanje pa dviguje konkurenčnost gospodarstva. Konference se je danes udeležilo približno sto predstavnikov gospodarstva iz Slovenije in Hrvaške, ki želijo izvedeti več o praktičnih izkušnjah pri uporabi te tehnologije. Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Republike Slovenije, SPIRIT Slovenija in Infobipu za soorganizacijo. Predstavniki gospodarskih ministrstev obeh držav so prepoznali pomen te tematike in potrebo po večjem izobraževanju gospodarske javnosti na tem področju,« je povedal dr. Saša Muminović, predsednik SLO CRO Poslovnega kluba.

Slovenski in hrvaški strokovnjaki so predstavili možnosti, ki jih ponuja umetna inteligenca, in delili vrsto nasvetov, kako implementirati UI.


dr. Franc Bračun, pomočnik uprave in direktor podatkov Nove Ljubljanske banke

Serijo strokovnih predavanj je otvoril dr. Franc Bračun, pomočnik uprave in direktor podatkov Nove Ljubljanske banke na temo »Kako začeti z uvajanjem umetne inteligence v podjetje«. Aleksandar Raić, podpredsednik za transformacijo umetne inteligence pri Infobipu, je predstavil, kako se umetna inteligenca uporablja v prvemu hrvaškemu unicornu in kako lahko Infobipove komunikacijske rešitve, podprte z umetno inteligenco, izboljšajo poslovanje in odnose s strankami. Da bi zajeli vse pomembne vidike, je prisotne nagovorila pravnica Marijana Šarolić Robić, podpredsednica CRO Startup združenja, ki je spregovorila o pravnem vidiku uvajanja umetne inteligence v poslovanje podjetij v Evropski uniji – AI ACT.


Marijana Šarolić Robić, podpredsednica CRO Startup združenja

Ob zaključku konference je potekala panelna razprava na temo praktičnega »Uvajanja umetne inteligence v podjetja«, v kateri so sodelovali Smilja Plišić Velimirović (Hrvatski Telekom), Mitja Trampuž (AI4SI), Ivan Rimac (CROAI) in Blaž Sterle (BE-terna). Panelisti so izpostavili, da je uvajanje umetne inteligence v podjetja kompleksen proces, ki zahteva celovit pristop, od prilagodljivosti, sodelovanja s strokovnjaki, dolgoročne strategije do izobraževanja zaposlenih. Vendar pa pravilna izvedba prinaša številne koristi za vse vpletene strani.


Panelna razprava na temo uvajanja umetne inteligence v podjetja

Foto: Matej Grigić

Pripravil:

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr
 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini