VABILO na posvet z gospodarstvom, glede sklenitve sporazuma z ZDA ter Japonsko, 11.4.2013 na MGRT

petek, 05. april 2013

Vezano na začetek pogajanj za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z Japonsko, ki je bil potrjen v marcu 2013, in skorajšnji začetek pogajanj z ZDA (pogajalske smernice držav članic EU bodo predvidoma potrjene do konca junija 2013), vljudno vabimo na posvet obstoječe ter zainteresirane izvoznike in uvoznike za navedeni državi. 

Sporazuma bosta obsegala široka področja od odprave carinskih in necarinskih ovir do liberalizacije trgovine s storitvami, zaščito investicij, dostop do trgov javnih naročil, varstvo pravic intelektualne lastnine, približevanje predpisov, standardov ipd. Skladno z evropskim pravnim redom se bo v imenu držav članic pogajala Evropska komisija, ta pa se bo v pogajalskem procesu redno posvetovala z državami članicami.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo želimo identificirati interese slovenskih podjetij, ki že poslujejo oziroma nameravajo poslovati z ameriškim in/ali japonskim tržiščem, vključno z morebitnimi trgovinskimi ovirami, kar bo služilo kot podlaga za aktivno sodelovanje z Evropsko komisijo tako v procesu obravnave pogajalskih smernic kot v procesu pogajanj.

V ta namen vas torej vabimo, da se udeležite posveta, ki bo potekal v četrtek, 11. 4. 2013 ob 10. uri v veliki sejni sobi v III. nadstropju Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Kotnikova 5, Ljubljana), na katerem si bomo lahko osebno izmenjali informacije in stališča. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na e-naslova: mirjam.zdovc@gov.si in suzana.papez-skubic@gov.si do torka, 9.4. 2013 do konca delovnega dne. 

V kolikor se sestanka kljub interesu ne bi mogli udeležiti, pa ste prav tako lepo vabljeni, da nam na zgoraj navedena naslova sporočite, ali se pri poslovanju z Japonsko in/ali ZDA soočate s kakršnimi koli težavami oz. da nam posredujete svoje ofenzivne ali defenzivne interese (npr. neželeno znižanje EU carin) vezane na poslovanje s tema državama.