Varšava, kot privlačna lokacija za vodenje podjetja, na vrhu svetovne lestvice

sreda, 12. avgust 2020


Kar zadeva stroške vodenja podjetja, je Varšava med vodilnimi mesti v državah OECD in na prvem mestu po poslovnih širokopasovnih povezavah.

Ko poslovanje postaja vse bolj globalno, mnoga mednarodna podjetja poskušajo optimizirati stroške s selitvijo vsaj nekaterih svojih dejavnosti v tujino. Pri izbiri lokacije stroški niso edini dejavnik, ki se pojavljaja; to so še potovalne povezave in razpoložljivost usposobljenega lokalnega osebja.

In ravno Varšava je privlačna lokacija za vodenje podjetja, kaže globalna razvrstitev britanskega spletnega mesta Utility Bidder, ki podjetjem pomaga nižati stroške komunalnih storitev, kot so oskrba z elektriko, vodo in telekomunikacijami.

Razvrstitev je bila ustvarjena s seznamom ključnih mest v državah OECD, skupno jih je bilo 70. Vsak od njih je prejel normirano oceno do 100 v petih kategorijah: povprečna plača, letna najemnina za pisarne, stroški električne energije, letni internetni stroški in davčna stopnja pravnih oseb. Skupna ocena je povprečje rezultatov v teh petih kategorijah.
 
Na lestvici je poljska prestolnica zasedla tretje mesto z oceno 82,20 točke od 100. Pred njo sta Praga s 83,91 točkami ter prvo uvrščena Budimpešta, s 90,72 točkami.

Na dnu lestvice so San Francisco, New York in Tokio, kar pomeni, da so tam stroški vodenja podjetja najvišji.

Varšava je na prvem mestu v kategoriji stroškov interneta - tamkajšnja podjetja lahko pričakujejo, da bodo zanjo porabila le 11,52 funtov na mesec. To je precej manj kot v mnogih drugih mestih na seznamu.  Varšavi so se v tej kategoriji približale le druge države srednje Evrope - Budimpešta, Brastislava in Praga.

V večini mest v Združenih državah Amerike, ki so vključene v razvrstitev, je ta strošek presegel celo 50 funtov na mesec.
 

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com