Večina poljskih podjetij načrtuje dvig cen v prihodnjem letu

četrtek, 04. november 2021

Po novem poročilu namerava 71 odstotkov srednjih in velikih podjetij na Poljskem v naslednjih 12 mesecih zvišati cene svojih izdelkov, pri čemer načrtuje znižanje cen le 5 odstotkov.

V poročilu, ki ga je objavila revizijska družba Grant Thornton, je bilo ugotovljeno, da je bil neto kazalnik, torej odstotek podjetij, ki načrtujejo povišanje najvišji v 11-letni zgodovini študije.

"Leta 2021 se inflacijski pritisk na Poljskem očitno povečuje," je v poročilu zapisal Grant Thornton. "Septembra je dinamika cen med letom narasla za 5,9 odstotka, kar je bil najvišji rezultat v 20-tih letih. Žal kaže, da se bo ta rast pospešila. Po raziskavi Grant Thornton namerava 71 odstotkov srednjih in velikih podjetij na Poljskem dvigniti cene svojih izdelkov v naslednjih 12 mesecih," so poudarili v revizijski hiši.

Avtorji poročila so tudi povedali, da je neto kazalnik znašal 66 odstotnih točk (pps) v primerjavi z neto kazalniki v preteklih raziskavah 19-41 ot.

Podjetje je poročalo, da so bile njihove raziskave do danes dobro povezane z dejanskim zvišanjem cen in če bi korelacija obstajala, bi to lahko pomenilo inflacijo do 9 odstotkov v prihodnjem letu.

Grant Thornton je med septembrom in oktobrom 2021 z metodo telefonskega intervjuja izvedel raziskavo na 100 lastnikih in članih uprav srednjih in velikih podjetij na Poljskem. 

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si