Velik potencial trga gojenega mesa

četrtek, 13. januar 2022

Po podatkih britanske raziskovalne hiše Edison Group bo trg gojenega mesa v obdobju 2025-2040 rasel po 41 % povprečni letni stopnji. Globalni trg gojenega mesa ponuja odlično priložnost za vlagatelje, saj bi lahko presegel trg za konvencionalno in rastlinsko meso. Analitiki napovedujejo, da bi trg do leta 2040 lahko dosegel vrednost skoraj 600 mlrd USD in predstavljal 35 % svetovnega trga mesa.

Potencial rasti za trg gojenega mesa je povezan s preusmeritvijo povpraševanja potrošnikov k mesnim alternativam. Vegan Society iz Združenega kraljestva ocenjuje, da je skoraj polovica Združenega kraljestva že fleksitarna, veganska in vegetarijanska. 51 % veganskih potrošnikov v Združenem kraljestvu se odloči za veganstvo iz etičnih razlogov. Gojeno meso ponuja alternativo mesu, pri kateri ni poškodovana nobena žival. In ker približno petina emisij metana, ki jih povzroča človek, prihaja iz živine, bi lahko bilo pridelano meso tudi okolju prijaznejše od običajnega ali rastlinskega mesa.

Covid-19 in motnje dobavne verige so še posebej poudarile pomen lokalne proizvodnje hrane, celično kmetijstvo pa lahko pomaga pri izpolnjevanju te potrebe s svojo zmogljivostjo, ki jo je treba ustvariti v lokalnih objektih.

Zanimanje za sektor gojenega mesa se povečuje tudi med vlagatelji. Samo v letu 2020 je sektor zbral 366 mio USD sredstev, leta 2021 pa nadaljnjih 1.570 mio USD.

Javno financiranje mesnih alternativ je poželo veliko zanimanja, saj so podjetja zbrala znatne vsote denarja. Ameriški Beyond Meat je marca 2021 zbral kar 1 mlrd USD.

Gojeno meso ni le domena majhnih zagonskih podjetij, saj tudi večja podjetja, kot je na primer Tyson, vlagajo v ta sektor.
Družba Nestlé je leta 2017 kupila podjetje za rastlinsko hrano Sweet Earth in si prizadeva za proizvodnjo gojenega mesa s tehnologijo Future Meat Technologies, ki zagotavlja okus običajnega mesa in trajnost gojenega mesa.

Visoki proizvodni stroški so sprva odvračali vlagatelje v industrijo gojenega mesa. Vendar pa naj bi po napovedih McKinsey sektor lahko dosegel stroškovno pariteto že leta 2030. Hkrati se znižuje tudi stroškovna prednost konvencionalne mesne industrije, saj je Covid-19 dvignil cene in preusmeril državne subvencije drugam.

Vlagatelji imajo različne možnosti za vstop na alternativni trg mesa.

Ena možnost je investiranje v podjetja, ki so tako imenovani čisti proizvajalci alternativnega mesa. Tako je na primer ameriško podjetje Beyond Meat, ki ima tržno kapitalizacijo več kot 5 mlrd USD, pa tudi številni novejši ponudniki, kot je izraelski MeaTech 3D. Ta podjetja bi lahko vlagateljem ponudila znatne donose, če bi dosegli svoj potencial rasti.

Druga možnost so večji distributerji, kot sta Walmart in Starbucks, ki prav tako predstavljajo priložnost za naložbe, prav tako pa velike multinacionalke, kot sta Nestlé in Bell Food Group. Ta večja podjetja so bila med pandemijo uspešna in v zadnjih 12 mesecih so se cene delnic dvignile od 33 % pri Tysonu in 15 % pri Bell Food Group. Ta podjetja ponujajo bolj raznoliko paleto izdelkov in lahko nudijo bolj zanesljivo naložbeno priložnost, čeprav lahko nudijo nižje možnosti donosa v primerjavi z mlajšimi proizvodnimi podjetji.

Pojav novih tehnologij, ki jih trenutno razvijajo v izraelskem podjetju MeaTech 3D in ki v celoti posnema kose mesa s 3D tiskanjem, lahko popolnoma spremeni živilsko industrijo in izkoristi globalne trende porabe mesa. Ker potrošniki in vlagatelji postajajo bolj etični, industrija gojenega mesa ponuja priložnost za izkoriščanje spreminjajočih se zahtev potrošnikov.
 
Tržni potencial gojenega mesa je ogromen, podprt z globalnimi in sistemskimi trendi, ki podpirajo trajnost in varnost hrane. Nove proizvodne tehnologije in izdelki, ki segajo od hibridnih rastlinskih do popolnoma 3D tiskanih zrezkov, imajo potencial za preoblikovanje prihodnosti hrane. 
Viri: Factiva, Informa Business Media, Delta Farm Press, Edison Group

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije