Veliko povpraševanje po starih strojih za izdelavo čipov

torek, 09. marec 2021

Cene rabljenih strojev in opreme za proizvodnjo čipov so se v zadnjih 6 mesecih zvišale za 20 %. Kupci po vsem svetu povprašujejo po starih strojih, ki uporabljajo 20 let staro tehnologijo.

Polar Semiconductor s sedežem v Minnesoti, je le eden od proizvajalcev čipov za proizvodnjo avtomobilov, katerega naročila presegajo njegove proizvodne zmogljivosti. Toda razširitev proizvodnih linij za reševanje problematike pomanjkanja čipov, ki je povzročilo zapiranje tovarn avtomobilov po vsem svetu, ni izvedljiva, deloma tudi zaradi pomanjkanja strojev za izdelavo čipov starejšega tipa.

Tovarne čipov, kot je Polar, uporabljajo takšna orodja, ki izdelujejo čipe na 200 mm silicijevih rezinah in so veljala za najsodobnejša pred dvema desetletjema. Zdaj napredne čipe izdelujejo z veliko večjimi rezinami, vendar ostaja še vedno veliko povpraševanje po preprostejših, starejših strojih za izdelavo čipov.

Veliko povpraševanje je posledica visoke rasti sektorja računalniške opreme, ki ga je povzročila pandemija COVID-19, ter pomanjkanje čipov v avtomobilski industriji. General Motors je prvi teden marca podaljšal krčenje proizvodnje v treh severno-ameriških proizvodnih obratih, dodatno pa je krčenje napovedal še v četrti tovarni. Lastnik Fiata Chryslerja, Stellantis, je opozoril, da bi pomanjkanje čipov lahko trajalo veliko več kot samo eno leto. Pomanjkanje čipov je prisililo tudi proizvajalca avtomobilov, Ford Motor, da je zmanjšal proizvodnjo modela pick up F-150, ki mu že dolga leta prinaša največ dobička.

Avtomobilski proizvajalci v avtomobilih uporabljajo različne vrste čipov. Nekatere, denimo tiste za informacijske sisteme, izdelujejo v istih naprednih tovarnah čipov, ki izdelujejo čipe tudi za pametne telefone. Toda drugi čipi, ki jih na primer uporabljajo za zavorne sisteme in sisteme motorjev, pa so narejeni s starejšimi, preizkušenimi tehnologijami, ki ustrezajo zahtevam trajnosti in zanesljivosti avtomobilov.

Toda nabava teh starejših strojev lahko zaradi velikega povpraševanja traja od 6 do 9 mesecev, zato realno povečanje zmogljivosti traja najmanj 9 do 12 mesecev. 
Prodajalci opreme za izdelavo čipov trdijo, da težko najdejo rabljeno opremo, zaradi česar nekateri kupci opreme čakajo, da se zaprejo stare tovarne v ZDA, na Japonskem in v Evropi, v upanju, da bodo lahko odkupili staro opremo.

"Povpraševanje po rabljeni opremi je zelo veliko, vendar je nimamo dovolj, da bi zadostili vsem potrebam," je povedal Bruce Kim, izvršni direktor južnokorejskega podjetja SurplusGLOBAL, enega največjih trgovcev z rabljeno opremo za izdelavo čipov. Povedal je, da so se cene rabljene opreme v zadnjih 6 mesecih zvišale za kar 20 %, medtem ko se je število prenovljenih 200-milimetrskih strojev zmanjšalo na 1.000, medtem ko jih je bilo pred desetimi leti med 7.000 in 8.000.

Povpraševanje po starih strojih je tako močno, da jih kupci iščejo v vseh vrstah tovarn. V Podjetju Spin Memory v Kaliforniji, načrtujejo novo vrsto pomnilniškega čipa, hkrati pa vzdržujejo majhno pilotno proizvodno linijo, da lahko zagotavljajo vzorce potencialnim strankam. Kljub temu, da v podjetju Spin Memory uporabljajo 20 let staro tehnologijo, skoraj vsak dan dobivajo ponudbe za nakup njihovih starih strojev.

Proizvajalci strojev in orodij, kot sta na primer Applied Materials Inc in Lam Research Corp., medtem delajo velike posle s prenovo ali poustvarjanjem nekaterih svojih največjih uspešnic iz devetdesetih in prejšnjih let.

"Povpraševanje po starih strojih je resnično eksplodiralo," je povedal Mike Rosa, vodja strateškega trženja pri družbi Applied Materials, ki je največji svetovni prodajalec strojev in opreme za proizvodnjo čipov.
David Haynes, generalni direktor družbe Lam Research, je dejal, da je bilo povpraševanje po 200-milimetrskih orodjih nekoč večinoma le iz Kitajske, saj si je Kitajska prizadevala za izgradnjo domače industrije izdelave čipov. Danes pa povpraševanje po starih strojih raste po vsem svetu, saj jih kupci želijo ali kupiti ali tudi nadgraditi.

Kljub temu naložbe v starejšo tehnologijo zaostajajo glede na vlaganja v naprednejše proizvodne linije, saj je večina kapitalskih izdatkov še vedno namenjenih napredni tehnologiji.

Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav