Video posnetek: Zdaj je pravi trenutek za prodor na indijski trg

torek, 31. marec 2015

Indija, hitro rastoča država iz skupine BRICS, ponuja veliko poslovnih priložnosti, tudi za mala in srednje velika podjetja iz Slovenije. To je še posebej pomembno v času, ko se gospodarsko kolesje v Evropi po zadnji krizi še ni v celoti zagnalo. Priložnosti se odpirajo v različnih sektorjih, pri čemer se morajo podjetja zavedati, da gre za zahteven trg s številnimi posebnostmi, zato se je treba na vstop dobro pripraviti.

 

Da bi podjetjem olajšala razumevanje indijskega trga, njunih posebnosti, nevarnosti in priložnosti, smo 24. marca 2015 organizirali seminar Priložnosti za slovenska podjetja za poslovanje na azijskem trgu – s fokusom na Indijo in Kitajsko, na katerem so lahko predstavniki zainteresiranih podjetij ob pomoči predstavnikov tujih organizacij, ki dobro poznajo ta trg, dobili koristne informacije in nasvete.

 

Joel Fernandes iz Evropskega centra za poslovanje in tehnologijo (EBTC), ki svetuje v Evropi in Indiji, je pojasnil, da se tej hitro rastoči azijski državi v letošnjem proračunskem letu obeta gospodarska rast, višja od sedmih odstotkov BDP. A za to, da bi takšno rast tudi dosegli, so pomembne tudi tuje investicije, ki jih želijo privabiti v državo, je povedal Fernandes.

 

Priložnosti se odpirajo na področju zelenih in visokih tehnologij, v biotehnologiji, energetiki, prometu, prehranski industriji, IKT in zdravstvu. Fernandes podjetjem ob tem svetuje, naj svoje poslovanje v Indiji načrtujejo dolgoročno. »V Indijo ne morete priti z dve- ali triletno strategijo. Načrtovati morate dolgoročno, vsaj za pet ali deset let,« je poudaril. Tako lahko podjetja lažje najdejo partnerja in finančna sredstva.

 

Eden od izzivov, s katerim se podjetja soočijo, ko pridejo v Indijo, so kulturne razlike. »Poslovanje v Indiji je lahko zelo drugačno kot v Evropi, ZDA ali na Kitajskem. Vsi imamo svoje načine poslovanja,« je opozoril Fernandes. Najti je treba tudi dobrega partnerja in ga temeljito preveriti, podjetjem svetuje Fernandes in poziva, da je zdaj pravi čas za vstop na indijski trg. »Če ne pridete zdaj, boste zamudili zelo dobro priložnost,« je sklenil.

 

Videoposnetek:

Indija - zdaj je pravi trenutek, Joel Fernandes, Regional director, EBTC Indija, marec 2014