Videoposnetek: Mreža častnih konzulov Slovenije v Turčiji podjetjem v pomoč pri sklepanju poslov

sreda, 10. junij 2015

Zaradi svojega statusa in mreže poznanstev častni konzuli predstavljajo velik potencial pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, je bilo izpostavljeno na posvetu z  osmimi častnimi konzuli Slovenije v Turčiji, ki so se 22. maja 2015 te dni mudili v Sloveniji. Čeprav se v zadnjih letih gospodarsko sodelovanje med državama krepi, pa je možnosti za poglobitev sodelovanja med obema državama še veliko, med drugim jih ponuja tudi razvoj športne infrastrukture v Turčiji, o čemer je bilo govora na okrogli mizi.

 

Videoposnetek: Intervju z g. Mustafa Başar Arioglu, častni generalni konzul, predsednik uprave in solastnik enega večjih gradbenih koncernov v Turčiji

 

Turčija predstavlja pomembno gospodarsko partnerico Slovenije, saj tako izvoz kot uvoz zadnjih nekaj let naraščata, priložnosti za poslovno sodelovanje slovenskih in turških podjetij pa se pojavljajo v vseh gospodarskih sektorjih, je v svojem uvodnem nagovoru pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek. »Na bolj skromni ravni so medsebojne investicije, prepričan sem, da lahko povečamo turške investicije v Sloveniji na različnih področjih kot so energetika, gradbeništvo, medicinska oprema, informacijska in telekomunikacijska tehnologija, e-uprava, kmetijsko-živilska industrija, promet, logistika in ne nazadnje tudi na področju turizma.«

 

Nj. Eksc. Serra Kaleli, veleposlanica Turčije v Sloveniji je poudarila odlične odnose med državama in posebej izpostavila pomen strateškega partnerstva med državama, ki prinaša dodano vrednost in podlago za nadaljnjo krepitev odnosov in političnega dialoga. “Turčija kot šesto največje evropsko gospodarstvo in kot 17. največje gospodarstvo na svetu, je ponosna na dobre odnose s Slovenije.« Prisotne turške poslovneže je pozvala k vključevanju v investicijske projekte, ki potekajo v Sloveniji, smiselno pa se ji zdi tudi skupno nastopanje slovenskih in turških podjetij na tretjih trgih.

Dr. Stanislav Raščan, generalni direktor za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve je pojasnil, da želi njihovo ministrstvo z mrežo častnih konzulov po celem svetu, v kateri je že okoli 100 častnih konzulov, povečati sodelovanje med državami na različnih področjih, predvsem pa na gospodarskem. “Turčija je tudi v aktualnem akcijskem načrtu za krepitev internacionalizacije slovenskih podjetij uvrščena med prioritetne trge, kar potrjuje velik interes za povečanje obstoječega sodelovanja ter za definiranje novih področij in načinov za sodelovanje med državama.” Možnosti za sodelovanje pa vidi tudi v skupnem sodelovanju na tretjih trgih, tako bi denimo projekt razvoja hidrocentral v Črni gori lahko predstavljal vzorčni primer sodelovanja med turškimi in slovenskimi podjetji.

Nj. Eksc.  dr. Milan Jazbec, slovenski veleposlanik v Ankari, je izpostavil, “da so odnosi med državama prijateljski in razvejani, letos doživljamo veliko dinamiko medsebojnih obiskov med obema državama, ki se med drugim odražajo tudi v izboljšanih gospodarskih kazalcih.” Poudaril je, da je mreža slovenskih častnih konzulov v Turčiji močna, dejavna in učinkovita. Zaradi svojega statusa in mreže poznanstev častni konzuli predstavljajo velik potencial pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Po njegovem mnenju Slovenija potrebuje strateški pristop in jasen okvir, v katerem se bodo tovrstne dejavnosti za povečanje medsebojnega sodelovanja lahko nemoteno izvajale.

V nadaljevanju je mag. Boštjan Vasle, direktor UMAR, udeležencem predstavil makroekonomski vidik slovenskega gospodarstva.  Pojasnil je, da je Slovenija na začetku krize doživljala velike pretrese, vendar pa je v zadnjih dveh letih izkoristila ugodne razmere, ki so nastale v državah, s katerimi gospodarsko sodeluje, hkrati pa je tudi sprejela nekatere ukrepe, ki so ugodno vplivali na gospodarsko rast in trg dela. “Sanacija slovenskega bančnega sistema je prinesla pozitivne rezultate, država je v obdobju nizke inflacije, gospodarsko rast in okrevanje je pričakovati tudi v prihodnje;” je zaključil.

Metod Dragonja, državni sekretar na Ministrstvu za finance je predstavil način upravljanja države z državnim premoženjem in investicijske projekte SDH v okviru privatizacije. Pojasnil je, da je v portfelju države več kot sto podjetij, ki zaposlujejo okoli 55.000 ljudi, njihova vrednost je okoli 11,5 milijard evrov. “Ena od nalog države je tudi privatizacija državnih podjetij, glede na to, da je delež podjetij v državni lasti v primerjavi z ostalimi članicami EU in OECD precej visok.

Sledila je predstavitev častnih konzulov Slovenije v Turčiji, ki so iz različnih regij in sektorjev. Vseh devet (v Slovenijo jih je prišlo le osem) je izjemno kapitalsko močnih, saj je vrednost njihovega premoženja ocenjena na več kot sedem milijard evrov. V Slovenijo so prišli: Başar Arioglu iz Istanbula, častni generalni konzul, predsednik uprave in solastnik enega večjih gradbenih koncernov v Turčiji,  dr. Mazhar Izmiroglu iz Izmirja, upokojeni ugledni poslovnež, usmerjen zlasti v zdraviliški turizem, Sedat Peker iz Antalye, lastnik več podjetij s področja farmacije, štirih hotelov, poznavalec turizma in športa, Mizyal Karabiber Nacaroglu iz Gaziantepa, lastnica dveh podjetij v družinski lasti, butičnega hotela,  v Halozah ima svoj hostel, kjer izvaja kulturne dejavnosti in velja za eno največjih tujih naložb v tistih krajih, Fatih Tosyali iz Iskenderuna, član uprave tretjega največjega turškega proizvajalca jekla, ki je na lestvici 500 največjih turških industrijskih podjetij na 17. mestu in Ali Başman, lastnik ene največjih turških vinarn Kavaklidere in predsednik združenja vinarjev v Ankari.

Podrobnejša predstavitev častnih konzulov je na voljo na www.spiritslovenia.si

Kasneje je častne konzule sprejel tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, potem pa so imeli individualne pogovore z več kot 50 slovenskimi podjetji. Izkazalo se je, da se slovenska podjetja zavedajo številnih priložnosti, ki jih ponuja Turčija in tudi pomoči, ki jim jo lahko ponudijo častni konzuli.

Pozno popoldne je potekala še okrogla miza o razvoju športne infrastrukture v Turčiji, na kateri so častni konzuli podali svoje videnje razvoja športne infrastrukture v Turčiji in pri katerih projektih bi lahko sodelovali slovenski strokovnjaki in podjetja. Pogovor je vodil doc. dr. Janez Vodičar, predstojnik Inštituta za šport. Beseda je tekla tako o sistemu športne vzgoje in izobraževanja kot tudi o projektiranju in izgradnji športnih objektov Častnim konzulom se je zdela zanimiva predvsem ideja o uvedbi športnega kurikuluma v otroške vrtce, spremljanje razvoja otrok in ugotavljanje njihovih sposobnosti za posamezne športne panoge – športno merilni karton, razvoj specifične športne panoge v določeni regiji. Izpostavili so tudi svoja zimska smučarska središča, ki so na visoki ravni, vseeno pa se ne znajo dobro promovirati. Slovenci smo na omenjenih področjih resnično vrhunski strokovnjaki, zato bi lahko s svojim znanjem pomembno doprinesli k razvoju tovrstne športne infrastrukture tudi v Turčiji.

23. maja 2015 se je delegacija častnih konzulov mudila v Mariboru, kjer so se sestali s predstavniki Mestne občine Maribor in tamkajšnje razvojne agencije, pozno popoldne pa jih je na Blejskem gradu sprejel župan Janez Fajfar. V nedeljo pa jih je v Ljubljani sprejel še predsednik Državnega sveta Mitja Bervar.

Obisk častnih konzulov Slovenije v Turčiji med 21. in 24, majem 2015 je pripravila Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvom za zunanje zadeve.