Višje kazni in poostren nadzor vnosa določenih izdelkov iz BiH v Republiko Hrvaško (v EU)

ponedeljek, 08. november 2021
 
Glede na veliko število slovenskih državljanov in poslovnežev, ki redno potujejo med Slovenijo in Bosno in Hercegovino (BiH), sporočamo, da je Republika Hrvaška (RH) poostrila nadzor vnosa določenih prehrambnih izdelkov iz BiH. Tako RH kot članica EU ne dovoljuje uvoza mesa, mleka in mlečnih izdelkov na svoje ozemlje.
 
Po podatkih Hrvaške carinske uprave je iz BiH v RH dovoljeno prinesti: 
 
  • do 2 kg na osebo, otroškega mleka v prahu, otroške hrane in hrane za posebne potrebe;  
  • do 2 kg na osebo proizvodov živalskega izvora, kot so med, jajca, jajčni izdelki, meso, polži, žabji kraki; 
  • do 20 kg ribjih izdelkov na osebo; 
  • do 125 g na osebo kaviarja in 
  • do 5 kg na osebo svežega sadja in zelenjave (razen krompirja); 
  • dovoljen je tudi vnos kruha, tort, piškotov, čokolad in slaščic (vključno s sladkarijami, brez polnjenja z mesnimi izdelki), vendar le v količinah, ki so za osebno rabo in jih lahko zaužije ena oseba; 
  • ob posedovanju zdravstvene dokumentacije se v RH lahko vnesejo tudi že pripravljena zdravila za osebne potrebe potnikov v količinah, potrebnih za zdravljenje največ en mesec.

Ti predpisi veljajo tudi za potniški promet in vključujejo prepovedi in omejitve uvoza rastlin in rastlinskih proizvodov v osebni prtljagi potnikov. Uvoz je dovoljen ob posedovanju fitosanitarnega spričevala le v količinah, ki so namenjene osebni uporabi potnika ali njegovih družinskih članov.
 
Vsaka oseba, ki vstopa in zapušča carinsko območje EU, je dolžna pristojnemu carinskemu uradu, torej carinski službi, prijaviti celotno blago, ki ga ima s seboj, ne glede na to, ali gre za osebne stvari ali blago, ki je predmet uvoza ali izvoza.
 
Oprostitev plačila carine, davka na dodano vrednost (DDV) in trošarine se nanaša na uvoz blaga, katerega skupna vrednost na potnika ne presega 2.200 HRK (okoli 300 evrov), v primeru mladoletne osebe pa se nanaša na vrednost 1.100 HRK (okoli 150 evrov). Uvoz mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov iz BiH v Republiko Hrvaško ni dovoljen.
 
Po Zakonu o izvajanju carinske zakonodaje Evropske Unije (čl. 11, točka 64., 1. odstavek) je za fizično osebo za neprijavljeno blago za prekršek predpisana globa v višini od 2.000 do 50.000 HRK (od okoli 270 do 6.700 evrov), v primeru blaga za komercialne namene (čl. 11, točka 63, 1. odstavek) pa je za fizično osebo za prekršek predpisana globa od 3.000 do 100.000 HRK (400 do 13.400 evrov).
 
Dodatne informacije je možno dobiti pri ekonomskem svetovalcu
na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu 
Bernardu Šrajnerju