Visoka inflacija na Poljskem

ponedeljek, 08. november 2021

Trenutna visoka stopnja inflacije je cena ukrepov Poljske, da bi se izognili resni gospodarski krizi zaradi pandemije koronavirusa, je v sredo dejal guverner Narodne banke Poljske (NBP).

Adam Glapiński je govoril na tiskovni konferenci po presenetljivo visokem dvigu obrestnih mer, v katerem je centralna banka ob inflaciji, ki se je približala 7 odstotkom, dvignila referenčno obrestno mero za 0,75 odstotne točke na 1,25 odstotka. Večina ekonomistov je pričakovala dvig za 50 bazičnih točk.

Glapiński je dejal, da bo inflacija januarja 2022 dosegla najvišjo vrednost "7 odstotkov ali morda nekoliko višje". Dejal je tudi, da so se centralne banke in vlade ob uvajanju programov fiskalne stimulacije zavedale, da bo "povišana inflacija rezultat, ko bodo izstopili iz krize" ter dodal, da je inflacija višja "v državah, ki so se izognile globlji recesiji in rastejo hitreje".

Po besedah Glapińskega je Poljska iz pandemske krize izšla "z najmanjšimi izgubami" in zato mora zdaj trpeti zaradi visoke inflacije. Pohvalil je tudi dejanja svoje banke in vlade med krizo, ki je po njegovih besedah pomagala Poljski izogniti se gospodarski katastrofi, primerljivi z veliko depresijo iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

V komentarju po dvigu obrestnih mer je NBP dejal, da je ta poteza namenjena ublažitvi tveganja, da bi povišana inflacija postala trajni pojav. "Značajno zvišanje svetovnih cen surovin v letošnjem letu, vključno z energenti in kmetijskimi surovinami, ter dolgotrajne pretrese v svetovni ponudbi so povečale napovedi inflacije za prihodnja četrtletja po svetu in na Poljskem," je zapisal Svet za monetarno politiko (MPC).
"Glede na pričakovano nadaljevanje okrevanja domačega gospodarstva in ugodne razmere na trgu dela se je pojavila nevarnost konsolidacije povečane inflacije," so v MPC obrazložili zvišanje stopnje.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si