Visoka rast cen energije iz obnovljivih virov

torek, 19. april 2022

 
V Q1 2022 so se cene obnovljive energije v Severni Ameriki zvišale za 9,7 %, v Evropi pa za 8,6 %

Cene vetrne in sončne energije so na glavnih svetovnih trgih v zadnjem letu poskočile za skoraj 30 % zaradi kaotičnih dobavnih verig in naraščajočih stroškov, ki zajemajo vse, od logistike do delovne sile.

Pogodbene cene za obnovljive vire energije so v zadnjem letu v Severni Ameriki poskočile za 28,5 %, v Evropi pa za 27,5 %, glede na četrtletni indeks LevelTen Energy, ki sledi poslom in je v panogi poznan kot PPA -power purchase agreements.
Samo v Q1 2022 so se cene obnovljive energije v Severni Ameriki zvišale za 9,7 %, v Evropi pa za 8,6 %.

Gospodarske in logistične motnje ter motnje na trgu dela, ki so se pojavile med pandemijo koronavirusa, so se poslabšale od ruske invazije na Ukrajino. To je obrnilo trend tudi v sektorju obnovljive energije, ki je zadnjih 10 let beležil nižanje stroškov.
 

Naraščajoče cene niso upočasnile povpraševanja po obnovljivih virih energije

Obstaja tveganje, da bi višji stroški lahko upočasnili rast povpraševanja po obnovljivih virih energije ravno v času, ko Združeni narodi pozivajo k hitrejšemu širjenju čiste energije, da bi se izognili najhujšim posledicam segrevanja podnebja.

Zaradi poslabšanja situacije v Severni Ameriki še ni jasno, ali bodo ameriški zakonodajalci podaljšali davčne olajšave za objekte za obnovljivo energijo, ki je del ameriške vladne politike o podnebnih spremembah. Tudi preiskava ameriškega ministrstva za trgovino, ki se je začela letos, bi lahko povzročila carine na uvoz sončnih panelov iz Azije, kar bi dodatno povečalo stroške.

V Evropi so vlade zaradi vojne v Ukrajini poskušale zmanjšati odvisnost od zemeljskega plina iz Rusije, kar je dodatno povečalo močno povpraševanje po obnovljivih virih energije.

Po mnenju nekaterih analitikov bi morali višji stroški za obnovljive vire energije v Evropi, skupaj z agresivno podnebno politiko, na celini povečati privlačnost dražjih tehnologij, kot sta zeleni vodik in bio-gorivo.

Za enkrat naraščajoče cene niso upočasnile povpraševanja po obnovljivih virih energije. Povpraševanje kljub vsemu obstaja, vendar pa se ponudba na več trgih sooča z izzivi. Eden od dejavnikov, ki privablja kupce k obnovljivim virom energije, so naraščajoči stroški fosilnih goriv. Alternativa proizvodnji iz obnovljivih virov je zdaj plin, a so tudi cene plina narasle za skoraj 100 %.


 
Viri: Factiva, Reuters
 

Preberite še:

 
Napovedana rast povpraševanja po kitajskih sončnih panelih

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav