Vodne tehnologije v provinci Ontario

ponedeljek, 08. november 2021

Kanada je vodilna država pri razvoju inovativnih vodnih tehnologij, ki pomagajo pri reševanju globalnih vodnih izzivov, z gospodarskimi grozdi v Quebecu, Ontariu in Britanski Kolumbiji.
 
Samo v provinci Ontario se nahajajo naslednja podjetja čiste tehnologije, povezana z vodo: Anaergia, EMAGIN Clean Technologies, Fibracast, Lystek, Mantech, Pure Technologies, Real Tech in Trojan Technologies, z inovacijami, ki segajo od uporabe UV svetlobe za čiščenje vode do vodne infrastrukture, optimizirane z umetno inteligenco. 
 
Ocenjuje se, da bo svetovni trg vode do leta 2020 dosegel 1 bilijon dolarjev. Z zmogljivostmi za raziskave in razvoj svetovnega razreda, nizkimi poslovnimi stroški, dostopom do vodilnih talentov v industriji, velikodušnimi programi državnih spodbud in varnim dostopom do trga je Ontario v Kanadi odlična destinacija za razvoj dejavnosti na področju vodnih tehnologij.
 
Podjetja, ki se ukvarjajo z vodo v provinci Ontario, so del ekosistema vodne tehnologije, ki vključuje:
 
  • 900 podjetij vodne industrije
  • 300 razvijalcev vodne tehnologije v zgodnji fazi
  • 100 tehnoloških inkubatorjev
  • 22.000 zaposlenih v vodni industriji
  • 42 kanadskih raziskovalnih kateder, posvečenih vodi.
 
Številna vodilna vodna podjetja na svetu so se odločila locirati v Ontariu, da bi izkoristila dane prednosti raziskav in razvoja – vključno s podjetji, kot so American Water, Danaher, GE Water and Process Technologies, Nalco, Siemens Water Technologies, Suez Degrémont in Veolia Water. 
 
Med razvojne preboje na področju obdelave vode, ki so prišli iz Ontaria, štejemo med drugim dve najbolj razširjeni tehnologiji – UV dezinfekcija in membranska filtracija.
 
Vsako leto se v Ontariu porabi več kot 14 milijard dolarjev za industrijske raziskave, raziskave na univerzah in v zasebnem sektorju. V smislu državnih spodbud in programov za raziskave in razvoj ponuja Ontario enega najboljših spodbujevalnih paketov na svetu.
 
Podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo odpadnih vod in s pitno vodo, predstavljajo 75 % raziskav in razvojnih iniciativ v vodnem sektorju Ontaria.
 

 
Tehnološka podjetja, čiščenje vode in sanacija odpadne vode ter inženirska podjetja prispevajo več kot 90 % celotne porabe za raziskave in razvoj v vodnem sektorju Ontaria.
 

 
Leta 2010 je vlada province Ontario uvedla Zakon o izrabi in varovanju vode oz. »Water Opportunities and Water Conservation Act« (WOWCA) ter s tem podprla komercializacijo inovativnih tehnologij za ohranjanje in čiščenje vode ter predelavo odpadnih in padavinskih vod.
 
Povezave na organizacije, ki delujejo na raziskovalnih in razvojnih projektih povezanih z vodo v Ontariu:
 
 
Sporazum CETA med Kanado in EU omogoča Slovenskim podjetjem in raziskovalnim institucijam lažji dostop na kanadsko tržišče tehnologije in raziskav, prav tako pa olajša investiranje evropskim investitorjem v različne panoge, vključno z vodnim sekotrjem. 
 
Uredil: Simon Pribac
 
Vira:
 
Za svetovanje in pomoč pri vzpostavitvi podjetja in poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon.pribac@gmail.com telefon: 064 187 110.