Volkswagen bo na slovaškem investiral milijardo evrov

četrtek, 17. februar 2011

Volkswagen bo v naslednjih petih letih na Slovaškem investiral milijardo evrov v povečanje in modernizacijo proizvodnje avtomobilov v Bratislavi in v proizvodnjo sestavnih delov v Martinu. Sredstva bodo namenjena tudi uvajanju najmodernejših tehnologij in zagotavljanju kakovosti proizvodov. Investicija pomeni bistveno povečanje vložka, ki ga je VW že investiral na Slovaškem v preteklih 5 letih, je dejal Andreas Tostmann, predsednik uprave VW Slovaška. Naložba na Slovaškem je le del velikih načrtovanih investicij največjega evropskega proizvajalca avtomobilov, ki načrtuje, da bo do leta 2015 investiral 52 milijard evrov, s čemer bo, poleg že obstoječih 400.000, ustvaril dodatnih 50.000 delovnih mest. Na Slovaškem trenutno zaposlujejo okrog 6500 delavcev. Cilj VW je prevzeti mesto vodilnega svetovnega proizvajalca avtomobilov in prehiteti Toyoto.


Do leta 2018, načrtuje VW povečanje letne proizvodnje na 10 milijonov avtomobilov, kar je 40% več kot v letu 2010, ko so proizvedli 7,14 milijonov vozil znamk VW, Audi, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat , Scania in Porsche. Med tehnološkimi novostmi bo tudi ločevanje trdnih delcev pri lakiranju malih avtomobilov, kar bo zmanjšalo izpuste teh delcev za 90%, znižalo potrošnjo energije za 4/5 in hkrati ne bo potrebe po gradnji dimnika zaradi odstranjevanja delcev. Ta tehnologija bo na Slovaškem prvič uporabljena v serijski proizvodnji.


Sedanja vrednost investicij VW na Slovaškem znaša 1,7 mrd €. Letno proizvedejo za 3 milijarde € vseh izdelkov, s čemer so drugi največji proizvajalec na Slovaškem, takoj za Samsung Electronics Slovaška. Do sedaj so na Slovaškem proizvedli že okoli 2,5 milijonov vozil petih blagovnih znamk. V tovarni v Bratislavi so proizvedli prva vozila VW s hibridnim pogonom, in sicer VW Tuareg.

Pripravil: mag. Andrej Ferčej 
Ekonomski svetovalec, Veleposlaništvo Republike Slovenije, Praga  
E mail: andrej.fercej@gov.si