Volkswagen bo preoblikoval tri svoje tovarne v proizvodnjo električnih avtomobilov

sreda, 14. november 2018

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen namerava tri svoje proizvodne enote preusmeriti v proizvodnjo električnih avtomobilov, ki bodo na trgu stali manj kot 20.000 EUR in s tem zaščititi delovna mesta v Nemčiji.

Svoje načrte za proizvodnjo električnih avtomobilov je Volkswagen razkril na novinarski konferenci 16. septembra 2018. Njihov strateški načrt se imenuje MEB entry (modular electric drive matrix) in ima za cilj v prvi fazi proizvesti 200.000 električnih vozil. Avtomobil ID Aero bodo proizvajali v tovarni, ki že proizvaja VW Passat. Proizvodni cilj tega modela je 100.000 vozil. Platforma MEB (modularni električni pogon) se uporablja za razvoj družine električnih vozil. Družba veliko upanja pologa v novo platformo, saj želi prodati 10 milijonov električnih vozil. Prvo I.D. vozilo naj bi bilo na trgu že leta 2020. Volkswagen je ustvaril nova partnerstva in sicer z južnokorejskim proizvajalcem baterijskih celic SK Innovation, ter s proizvajalcem avtomobilov Ford. Volkswagen in Ford si prizadevata za skupen razvoj električnih samovozečih vozil.

Po razvpitem škandalu Dieselgate, EU in nemška vlada zelo pritiskata na proizvajalce avtomobilov in od njih zahtevata, da razmišljajo o novih načinih za zaščito 600.000 delovnih mest v Nemčiji, od tega 436.000 v proizvodnji avtomobilov in avtomobilskih delov. Volkswagen si zato prizadeva preusmeriti se na segment električnih vozil. Toda kljub temu ambicioznemu projektu bo preusmeritev proizvodnje motorjev z notranjim izgorevanjem v proizvodnjo električnih vozil do leta 2020 terjala izgubo 14.000 delovnih mest v družbi, pri čemer bodo za proizvodnjo električnih vozil porabili manj časa, proizvodnja baterij pa se bo preusmerila v tujino.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije