Volkswagen bo v nove digitalne storitve investiral več mlrd EUR

sreda, 29. avgust 2018

Proizvajalec avtomobilov Volkswagen bo do leta 2025 v digitalizacijo investiral 3,5 mlrd EUR. S tem namerava avtomobilski gigant še dodatno povečati svoje prihodke. Med drugim namerava Volkswagen v začetku prihodnjega leta v Berlinu uvesti platformo za izmenjavo avtomobilov "We Share" z lastnim voznim parkom električnih vozil. Sprva bo na voljo 1.500 vozil e-Golf, konec leta 2019 pa bodo dodali še 500 vozil e-up. Storitev namerava Volkswagen do leta 2020 razširiti še v druga izbrana evropska in ameriška mesta z več kot milijon prebivalci.
 
Volkswagen tako vstopa v vedno bolj nasičen trg za izmenjavo avtomobilov v Nemčiji, kjer trenutno prevladujeta storitvi Car2Go in DriveNow podjetij Daimler in BMW. Daimler in BMW sta pred kratkim napovedala združitev svojih podjetij za izmnjavo avtomobilov, kar je nekoliko nenavadna poteza za proizvajalce luksuznih avtomobilov. Čeprav Volkswagen nekoliko zaostaja za konkurenco na področju izmenjave avtomobilov, pa je edini predstavnik v industriji, ki je začel ponujati tudi storitve za izmenjavo vožne preko svojega novo-ustanovljenega podjetja Moia v Hannoveru. Podjetje Moia je bilo ustanovljeno kot digitalna avtomobilska alternativa ponudnikom storitev javnega prevoza, konvencionalnim taksi službam in novim udeležencem na trgu, kot je podjetje Uber.

Stranke naročilo za Moia vozilo oddajo preko posebne mobilne aplikacije, vozilo pa se potem ustavi v naročnikovi geografski bližini. Posebno razvit algoritem zagotavlja, da vozniki pobirajo le tiste potnike, ki se nahajajo na zastavljeni poti želene destinacije. V prihodnjih letih želi Moia postopoma povečevati število svojih vozil in strank v Hannovru.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije