Volkswagen krepi aktivnosti na področju e-mobilnosti na Kitajskem

sreda, 03. junij 2020
 
Volkswagen je uradno potrdil namero o tem, da bo povečal svoj delež v JAC Volkswagnu, v svojem skupnem podjetju za e-mobilnost.

Podjetje načrtuje investicije v višini 1 milijarde evrov, ki vključujejo nakup 50-odstotnega deleža JAG-a, matične družbe Volkswagnovega partnerja JAC, in povečanje deleža v JAC Volkswagen s 50 na 75 odstotkov. Volkswagen si na ta način utira pot do več električnih modelov in infrastrukture. Z nakupom 26-odstotnega deleža proizvajalca baterij Gotion High-Tech Co. pa bo Volkswagen postal tudi postal največji delničar v družbi.

Dr. Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagen AG, je dejal, da Volkswagen skupaj z močnimi in zanesljivimi partnerji krepi svojo strategijo elektrifikacije na Kitajskem. Segment električnih avtomobilov hitro raste in ponuja veliko potenciala za JAC Volkswagen, zato želijo v podjetju s strateško naložbo v Gotion spodbuditi razvoj baterijskih celic na Kitajskem.

Dr. Stephan Wöllenstein, izvršni direktor Volkswagen Group China, je izrazil zadovoljstvo nad tem pomembnim mejnikom, saj Volkswagen prvič prevzema strateško vlogo v državnem podjetju in tudi neposredno vlaga v kitajske dobavitelje baterij. Te naložbe oblikujejo značaj Volkswagna na Kitajskem, zaradi česar postaja bolj lokalizirano, bolj trajnostno usmerjeno podjetje za mobilnost. Kitajska z odpiranjem trga daje Volkswagnu nove poslovne priložnosti. Volkswagen Group Kitajska je že začrtala svojo pot, da postane ogljično nevtralno podjetje.
Skupno podjetje JAC Volkswagen namerava do leta 2025 razširiti svoj portfelj s petimi novimi modeli električnih vozil, prav tako namerava zgraditi tovarno za električna vozila in center za raziskave in razvoj v Hefeiju.

Volkswagen bo z nakupom 26-odstotnega deleža podjetja Gotion v višini približno 1,1 milijarde evrov postal njegov največji delničar. Nemško podjetje je prvi svetovni proizvajalec avtomobilov, ki bo neposredno investiral v kitajskega dobavitelja baterij. Volkswagen v tem partnerstvu vidi priložnost za pridobitev boljšega znanja na področju baterij, Gotion namreč izvaja številne projekte v celotni vrednostni verigi baterij od proizvodnje, razvoja in proizvodnje do recikliranja. Podjetje Gotion je na poti, da postane certificirani dobavitelj akumulatorjev za Volkswagen Group, vključno z dobavo za lokalna vozila MEB (nova modularna platforma za električna vozila skupine Volkswagen).
 
Vir: MarketLine News