Volvo Cars stavi na zelene obveznice za financiranje elektrifikacije

četrtek, 01. oktober 2020

Volvo Cars je vzpostavil zeleni finančni okvir, ki podjetju omogoča, da z izdajo zelenih obveznic ali s pridobivanjem zelenih posojil financira ambiciozni podnebni načrt in strategijo elektrifikacije. Ta način financiranja posnemajo tudi druga podjetja, vključno s koncernom Volkswagen.

Sredstva so namenjena podnebnim in okoljskim projektom, zeleni finančni okvir pa določa, kako naj bodo ti projekti opredeljeni, izbrani in upravljani, kar zagotavlja preglednost za vlagatelje.Finančni okvir podjetja družbi Volvo Cars utira pot do izdaje prve zelene obveznice. Obveznice bodo namenjene financiranju novih modelov električnih avtomobilov, novih platform vozil in tehnologij pogonskih sklopov ter povečanih proizvodnih zmogljivosti za baterije in električne avtomobile.

Cicero, vodilni ponudnik neodvisnih, na raziskavah temelječih ocen investicijskih okvirov za zelene obveznice, je pregledal Volvov zeleni finančni okvir in ga ocenil z najvišjo možno oceno, temno zeleno.

»Volvo Cars ima enega najbolj ambicioznih podnebnih načrtov v avtomobilski industriji,« je povedal Håkan Samuelsson, izvršni direktor. »Naš zeleni finančni okvir vlagateljem omogoča sodelovanje pri preoblikovanju podjetja Volvo Cars v proizvajalca električnih avtomobilov.«

Lani je Volvo Cars objavil celovit podnebni načrt, v katerem si prizadeva, da bi do leta 2040 postal podnebno nevtralen. Poleg rešitev za emisije iz izpušnih cevi se družba namerava spopasti z emisijami ogljika v svoji proizvodni mreži in širše v dobavni verigi ter na področju recikliranja in ponovne uporabe materialov.

Kot prvi oprijemljiv korak k svoji viziji do leta 2040 si želi podjetje med letoma 2018 in 2025 zmanjšati ogljični odtis v življenjskem ciklu avta za 40 odstotkov. To vključuje 50-odstotno zmanjšanje emisij iz izpušne cevi na avto, 25-odstotno zmanjšanje obratovalnih ogljikovih emisij, vključno s proizvodnjo in logistiko, in 25-odstotno zmanjšanje emisij ogljika v avtomobilski verigi.

»Imamo ambiciozne naložbene načrte za prihodnja leta, s katerimi želimo uresničiti naše podnebne cilje,« je dejala Carla de Geyseleer, finančna direktorica. »Vesela sem, da lahko finančni skupnosti ponudimo trajnostno usmerjene naložbe v Volvo Cars, saj ima finančna industrija osrednjo vlogo pri spodbujanju in podpiranju trajnostnega razvoja«.

Volvo Cars je prvi uveljavljeni proizvajalec avtomobilov, ki se je zavezal vsesplošni elektrifikacij, in je edini, ki ponuja priključno hibridno različico za vsak model v svoji liniji. V prihodnjih letih namerava predstaviti tudi povsem električne modele. Prodaja priključnih hibridnih avtomobilov je v prvi polovici leta 2020 znašala skoraj četrtino prodaje v Evropi.

Vir: MarketLine News

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije