Vpliv pandemije na transport po Great Lakes

četrtek, 24. september 2020


Slovenian American Business Association – SABA ima sedež v mestu Cleveland v ameriški zvezni državi Ohio, kjer se nahaja tudi eno od pristanišč na Great Lakes – na jezeru Erie (največja uporabnika pristanišča v Clevelandu sta pristanišči v Rotterdamu in Amsterdamu).

Pandemija, ki je prizadela vse vrste gospodarstva, med njimi tudi gospodarski transport po vodi – po Great Lakes (jezera Superior, Michigan, Huron, Erie in Ontario). Tako analiza transporta v pristanišču Duluth v ameriški zvezni državi Minnesota prikazuje 31 % padec tonaže v primerjavi z lanskim letom.

V avgustu 2019 je bilo v pristanišče Duluth pripeljanih 19,9 milijonov ton in v 2020 le 13,8 milijonov ton. Če te številke ponazorimo s številom ali primerjavo števila ladij to pomeni, da je v avgustu 2019 v pristanišče Duluth priplulo 98 ladij v letu 2020 pa 64. V primerjavi z letom 2019 pa so številke na letni ravni 434 v letu 2019 in 324 v letu 2020.

Pristanišča na Great Lakes (med njimi tudi Cleveland in Duluth) so povezana v St. Lawrence Seaway System in je skupna analiza tonaže v času med aprilom in avgustom 2020 pokazala 19,3 milijona ton kar pa je 8% manj kot v prejšnjem letu (podatek od Chamber of Marine Commerce in Ottawa, Ontario, Canada). Prav tako pa ta analiza pokaže različne procente padca uvoza (železo) kot tudi porast v uvozu določenih produktov ali dobrin (žito).

SABA bo tudi v bodoče sledila trendom gospodarstva v ZDA v času koronavirusa.

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com