Vpliv pandemije na upokojevanje delavcev v ZDA

petek, 04. december 2020


Pandemija COVID-19 ima vplive na čisto vse strukture gospodarskega življenja v ZDA. Med ostalim tudi na predčasno upokojevanje delavcev.

V tretjem četrtletju 2020 je okoli 28,6 milijona predstavnikov generacije, rojene med 1946 in 1964, najavilo, da se bodo upokojili, kar je 3,2 milijona več kot v enakem obdobju leta 2019. V ZDA se delajo še analize, katere “skupine” bodo v tem upokojevanju najbolj povečale število odhodov z dela in so to “latinsko-ameriška” in “azijsko-ameriška” skupina. Lokacijsko pa naj bi se največ delavcev odločilo za predčasno upokojitev na severovzhodu ZDA (na tem delu ZDA je tudi sedež Slovenian American Business Association – SABA, mesto Cleveland). Tako se je od začetka pandemije število upokojencev v ZDA povečalo za 1,1 milijona.

Od marca 2020 je preko 65 milijonov Američanov zaprosilo za nadomestilo v času brezposelnosti. Stopnja brezposelnosti je dosegla dvomestni rekord.

Največji padec gospodarskega razvoja (ali obstoja) so zabeležile letalske družbe, zabavišča, letovišča, hoteli in potovalne agencije in prevozniki. Podjetja iz teh panog na več načinov krčijo stroške in sprejemajo ukrepe kot so množična odpuščanja, ukinjanje najemov poslovnih prostorov (zaradi dela od doma). Eden od ukrepov pa je tudi ukinjanje vodilnih položajev na srednjem nivoju vodenja podjetij. Ta ukrep zadeva predvsem delavce v starosti okoli 40 let in visoke strokovne izobrazbe. Je pa tudi varianta, da te delavce zamenjajo z mlajšimi in manj izkušnjami a seveda tudi z veliko manjšimi plačami. Kakšne rezultate bodo prinesli ti zadnji ukrepi, bo pokazal čas po pandemiji.

A tudi v tem času gospodarske krize določena podjetja potrjujejo gospodarsko rast, kar se vidi tudi preko novih zaposlitev. Amazon, Facebook, Zoom, Netflix, Walmart in Google so samo nekatera od njih.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com