Vrh pobude Tri morja, 19. oktober 2020

četrtek, 08. oktober 2020

Republika Estonija bo 19. oktobra 2020 gostila peti vrh pobude Tri morja, ki bo letos potekal v virtualni obliki – Three Seas Virtual Summit and Web Forum.

V okviru dogodka bo Estonija predstavila vizijo pametne povezljivosti in učinkovitejše uporabe infrastrukture (Smart Connectivity). Cilj pametne povezljivosti je vzpostaviti platformo za rast inovativnih storitev v regiji treh morij in podpreti gospodarsko rast, ki temelji na inovacijah – in v končni fazi avtomatizacija cestnega prometa ter pametna transformacija elektroenergetskih omrežij.

Več informacij: 3seas.eu

***
Pobuda Tri morja je forum 12 držav članic Evropske unije, ki so geografsko umeščene v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim ter Črnim morjem – Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Cilj pobude je podpirati regionalni dialog in povezovati države na osi sever-jug. Središče pa so dodatne investicije v gospodarstvo, transportno povezljivost, energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije v regiji.