Yamahino električno motorno kolo - prihodnost japonskega konglomerata

četrtek, 27. avgust 2020

Yamahin skupni projekt električnega kolesa letos pričenja s testiranjem in dolgoročno obeta odlične rezultate.
Yamaha je v zadnjih 18 letih predstavila že pet električnih skuterjev oziroma mopedov, med njimi so EC-05, Passol, EC-02, EC-03 in E-Vino. Yamahino električno motorno kolo, ki so ga skupaj razvili Dohms Projects in Spike Technologies, Yamahina evropska podružnica in KNMV, predstavlja izjemno novost za prihodnost.

Najnovejše Yamahino električno motorno kolo (EMX) YZ250F je prilagojeno za električni pogon. Glavne prednosti pred navadnim kolesom sta večji navor in znatno boljši oprijem, kar daje večjo moč najnovejši konstrukciji, ki se uvršča med enega najboljših modelov na svetu.

Če se bo novi model EMX izkazal za uspešnega, lahko Yamaha pričakuje zvišanje cene delnice in dobička
EMX je prvo električno motocross kolo, ki se lahko primerja s sedanjo generacijo dvokolesnih motorjev z notranjim zgorevanjem. Doslej razvita električna motorna kolesa so bila namenjena samo ulični uporabi, medtem ko je EMX prvo električno motocross kolo, ki se lahko spoprijema s sedanjo generacijo dvokolesnih motorjev z notranjim zgorevanjem 250cc.

Izdelek je tako edinstven na trgu, kljub vsemu pa je potrebno počakati na rezultate testiranja, da bomo prišli do končne odločitve. Motocross kolesa namreč ne potrebujejo le veliko konjskih moči, ampak tudi veliko vzdržljivosti, zato je pomembna predvsem zmogljivost baterij.
Podjetje Spike Technologies je za to električno kolo Yamaha razvilo baterijo, medtem ko je Dohms Projects delal na razvoju motorja in razporeditvi teže. Akumulator je zamenljiv, voznik lahko nadaljuje z vožnjo takoj po njegovi menjavi. To bi pomenilo veliko prednost za voznike motornih koles, saj bi lahko s samo nekaj sekundnim postankom zamenjali gorivo svojih motornih koles in bili takoj nazaj v igri.

Če bo testiranje uspešno, bi lahko novo Yamahino električno motorno kolo postalo zelo donosno za japonsko podjetje. Cena Yamahine delnice se trenutno znižuje, uspešno opravljena tretja faza njihovega električnega motornega kolesa pa bi lahko pripomogla k rasti cene delnic podjetja.

Vir: MarketLine News

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije