Z gospodarsko delegacijo uspešno do poslov na Irskem

petek, 25. oktober 2013

Podjetje Emma se je aprila 2013 udeležilo gospodarske delegacije na Irsko v organizaciji javne agencije Spirit Slovenija. Predstavniki podjetij so na Irskem obiskali mednarodni poslovni forum CORKMEET 2013 in opravili več kot 120 dvostranskih sestankov s podjetji z Irske, iz Anglije, Francije, Belgije, s Slovaške in iz ZDA. V podjetju Emma so bili z organizacijo dogodka zelo zadovoljni. Navezali so stike z irskimi podjetji in se nadejajo uspešnega sodelovanja.

Irska, nekdaj zelo uspešen keltski tiger, je morala leta 2010 zaprositi za 85 milijard evrov vredno mednarodno finančno pomoč, zdaj pa že uspešno okreva. V drugem letošnjem četrtletju je izšla iz recesije, kmalu pa naj bi bila gospodarsko znova samostojna. Blagovna menjava med Slovenijo in Irsko je po letu 2010 upadla, Slovenija pa z irskega trga več uvozi kot nanj izvozi, zato je neizkoriščenih priložnosti za sodelovanje še veliko.

Podjetje Emma je družinsko podjetje iz Lesc, ki zaposluje devet ljudi. Pod njegovo okrilje sodijo tri blagovne znamke – ekološke, elektronske in solarne nagrobne sveče Vestina, darilni program in darilne vrečke Papilu ter ekološki elektronski svečnik za cerkve Religi. V tujini so prisotni od samega začetka, so pa pozornost iz držav nekdanje Jugoslavije zdaj preusmerili na druge evropske države in Latinsko Ameriko. Največ prihodkov ustvarijo na domačem trgu, v tujini pa največ izvozijo na Slovaško, Portugalsko in v BiH.

Podjetjem svetujejo, naj imajo jasno določeno strategijo, tuje trge naj razdelajo po blagovnih znamkah, izvedbe strategije in vstopa na tuje trge pa naj se lotijo sistematično. Ključno se jim zdi, da ima podjetje, ki se odloči za izvoz, jasno definirano poslanstvo, strategijo, usklajeno ekipo sodelavcev, dober denarni tok, učinkovito prodajo in odličen izdelek.


Video posnetek: Z gospodarsko delegacijo uspešno do poslov na Irskem (you tube)