Začenja se 4. krog pogajanj za trgovinski sporazum med EU in ZDA - TTIP

petek, 07. marec 2014

Naslednji teden se začenja 4.krog pogajanj za TTIP. Obravnavana bodo vsa področja razen zaščite investicij, zaradi napovedane javne razprave na področju ISDS mehanizma (mehanizem reševanja sporov med investitorjem in državo pred arbitražnimi sodišči direktno na podlagi posebnega poglavja sklenjenega mednarodnega sporazuma o prosti trgovini). V okviru pogajanj bodo obravnavani različni vidiki sporazuma na področju trgovine s storitvami, javnih naročil, pravil o poreklu, tehničnih ovir v trgovini, kmetijstva, carinskih in trgovinskih olajšav.


Komisija bo v sredo 12.marca v sklopu pogajanj organizirala več dogodkov z namenom obveščanja in vključevanja javnost v potek pogajanj – poleg tiskovne konference še predstavitev pogledov na TTIP s strani podjetij in organizacij ter predstavitev poteka pogajanj s strani pogajalcev za javnost .


17. in 18. februarja je v Washingtonu potekal sestanek na političnem nivoju med evropskim komisarjem De Guchtom in ameriškim veleposlanikom Fromanom, na katerem sta ocenila napredek pri pogajanjih in potrdila skupno zavezo za dosego ambicioznega sporazuma.
Več o poteku pogajanj na strani Evropske komisije: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/.