Začetek protidampinške preiskave ZDA na uvoz vzmetnic iz 12-ih držav, tudi iz Slovenije

sreda, 23. avgust 2023
Obveščamo vas, da so ZDA 18. avgusta 2023 začele protidampinško preiskavo na uvoz nekaterih vzmetnic iz dvanajstih držav, in sicer petih držav članic EU (Bolgarije, Italije, Poljske, Slovenije in Španije), Bosne in Hercegovine, Kosova, Burme, Indije, Mehike, Filipinov in Tajvana. Za Slovenijo znaša trenutna ocenjena stopnja dampinga 744,81%. Predmet protidampinške preiskave so vzmetnice, ki se uvrščajo v tarifni številki 9404 21 in 9404 29, potencialno pa tudi sedeži, ki se lahko spremenijo v ležišče in se uvrščajo v tarifne številke 9401 41, 9401 49 in 9401 99.
 
Več informacij v dokumentu (factsheet) in povezavi do obvestila ZDA (Department of Commerce) o začetku preiskave.
 
Zainteresirana podjetja lahko neposredno sodelujejo v preiskavi. Pripombe v zvezi z obsegom izdelkov, zajetih v preiskavi, lahko na predpisan način posredujejo preko elektronskega sistema ZDA  ACCESS, in sicer do 6. septembra 2023.
 
V zvezi s primerom lahko podjetja kontaktirajo tudi Evropsko komisijo neposredno Trade.Defence.Third.Countries@ec.europa.eu. Evropska komisija spremlja in se prijavi kot zainteresirana stran v vseh preiskavah tretjih držav, v katere so vpletene države članice EU. Stanje preiskave pa se lahko spremlja tudi na strani  https://tron.trade.ec.europa.eu/investigations/cases.
 
Podjetja, ki zadevne vzmetnice izvažajo v ZDA, naprošamo, da o interesu seznanijo tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (gp.mgts@gov.si, marjeta.bajt@gov.si).