ZDA sprejela antidumping stopnje za uvoz aluminija

petek, 12. marec 2021

Ameriško ministrstvo za trgovino (U.S. Department of Commerce) je 2. marca 2021 izdalo dokončne protidumpinške stopnje dajatev na navadno legirano aluminijevo pločevino iz 18 držav, vključno do 242,8 % na uvoz iz Nemčije in 4,83 % na uvoz iz Bahrajna.

Dajatve so bile objavljene le nekaj ur po tem, ko je guvernerka Rhode Islanda Gina Raimondo na volitvah ameriškega senata dobila potrditev kot nova ameriška ministrica za trgovino. Protidumpinški primer in spremljevalni primer protisubvencijske izravnalne dajatve sta bila sprožena pod Trumpovo upravo marca 2020.

Nemčija je imela najvišjo protidampinško stopnjo, ki se je gibala med 49,4 % in 242,8 %, in največji izvoz aluminijaste pločevine v Združene države Amerike, ki je bila leta 2019 vredna 286,6 milijona dolarjev.

Bahrajn, drugi z aluminijevo pločevino, izvoženo v ZDA, v vrednosti 241,2 milijona dolarjev, je prejel 4,83 % protidumpinške stopnje in protisubvencijske stopnje do 6,44 %. Trgovinska uprava za mednarodno trgovino je objavila informativni list, ki prikazuje protidumpinške in protisubvencijske stopnje za druge države, vključno z Brazilijo, Hrvaško, Egiptom, Grčijo, Indijo, Indonezijo, Italijo, Omanom, Romunijo, Srbijo, Južno Afriko, Južno Korejo, Španijo, Tajvanom in Turčijo.

Za Slovenijo je bila sprejeta protidumpinška stopnja v višini 13,43 %.

Dajatve bodo povišale 10-odstotne ameriške carine, ki jih je Trumpova administracija za večino uvoza aluminija uvedla po zakonu o nacionalni varnosti.

Več: www.trade.gov

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com