Zgodbe o uspehu na vrhu evropske odprtokodne politike

petek, 16. februar 2024

 
Na vrhu evropske odprtokodne politike so 2. februarja kot zgodbe o uspehu predstavili tri projekte, ki jih Evropska komisija financira s sredstvi iz programa Obzorje Evropa. To so projekti SovereignEdge.COGNIT, AERO in RISER. 
 

SovereignEdge.COGNIT

Cilj projekta SovereignEdge.COGNIT je vzpostavitev nove porazdeljene paradigme funkcije kot storitve (FaaS) za upravljanje aplikacij na robu in pametno orkestracijo. Njihovo prilagodljivo ogrodje brez strežnika z možnostjo umetne inteligence bo aplikacijam zagotovilo varen in prenosljiv dostop do okolja za neprekinjeno obdelavo podatkov, ki abstrahira obsežne, geografsko porazdeljene in nizkolatenčne zmogljivosti, ki jih zagotavlja kontinuum med oblakom in robom. 
 
Edinstveni konzorcij, ki stoji za tem projektom, je navdihnjen s pobudo SovereignEdge.EU in združuje kultna evropska odprtokodna podjetja, raziskovalne organizacije z velikim vplivom in inovativne ponudnike aplikacij na robu. Njihove raziskave bodo potrjene na ustreznih področjih uporabe in bodo vzpostavile ekosistem s povezavami z industrijskimi pobudami. Pričakuje se, da bo ta vaja skupnih inovacij postala prava transformativna sila v nastajajočem robnem ekosistemu EU, ki bo daleč presegla formalni konec projekta in bo zagotovila dragocene vire, vrhunsko znanje in zmogljivo evropsko odprtokodno tehnologijo tistim zagonskim podjetjem, MSP in vodilnim v industriji, ki želijo pogledati dlje od centraliziranih platform in hiperskalerjev. 
 

AERO

Namen projekta AERO je dopolniti prizadevanja projekta EPI z razvojem odprtokodnega ekosistema programske opreme, ki je potreben ne le za izboljšanje učinkovitosti strojne opreme EPI, temveč tudi za pospešitev in olajšanje integracije procesorja v oblak. EPI spodbuja razvoj prvega procesorja EU. Za uspešno vključitev procesorja EU v ekosistem računalništva v oblaku in še večjo suverenost podatkov EU je treba istočasno z razvojem strojne opreme razvijati tudi programsko podporo. Harmonično razmerje med razvito programsko in strojno opremo je izredno pomembno za vzpostavitev platforme EU v oblaku, ki bo lahko konkurirala glavnim rešitvam, ki jih trenutno ponujajo podjetja iz ZDA. 
 
Cilj projekta AERO je vzpostaviti in optimizirati ekosistem odprtokodne programske opreme, ki vključuje širok nabor programskih komponent, od operacijskih sistemov do prevajalnikov, izvajalnih časov, sistemske programske opreme in pomožnih storitev uvajanja programske opreme za računalništvo v oblaku. Programska oprema AERO združuje zgoraj navedene programske komponente z novimi vmesniki programske in strojne opreme kot sredstvo za nemoteno izkoriščanje vidikov heterogenosti procesorja EU v zvezi z visoko zmogljivostjo, energetsko učinkovitostjo in varnostjo. Končni cilj programa AERO je omogočiti enostaven prehod obstoječih strank v oblaku na infrastrukturo oblaka, ki izkorišča zmogljivosti procesorja EU. Da bi prikazali zgodnje sprejetje in potencialno poslovno vrednost, bodo razvite tehnologije programske in strojne opreme preizkušene v primerih uporabe, ki so reprezentativni za pomembna industrijska področja EU, kot sta avtomobilska industrija in raziskovanje vesolja. 
 

RISER

Namen projekta RISER je na podlagi rezultatov projektov EPI in EUPilot razviti prvo vseevropsko strežniško infrastrukturo RISC-V v oblaku. 
 
RISER bo uporabil in potrdil odprte strojne vmesnike za visoke hitrosti v kombinaciji s popolnoma opremljenim okoljem operacijskega sistema in sistemom za izvajanje, kar bo omogočilo integracijo komponent z nizko porabo energije, vključno s procesorskimi čipi RISC-V podjetij EPI in EUPilot ter pomnilniki LPDDR4, v novo energetsko učinkovito arhitekturo oblaka. 
 
RISER združuje 7 partnerjev iz industrije in akademske sfere, ki skupaj razvijajo in potrjujejo odprtokodne zasnove za standardizirane sistemske platforme, primerne za podporo storitev v oblaku. V okviru projekta RISER bosta vzpostavljeni naslednji dve infrastrukturi oblaka: 
  1. pospeševalna platforma, ki vključuje procesor RHEA podjetja EPI, ki temelji na ARM-u, in ploščo za pospeševanje PCIe, ki bo razvita v okviru projekta in bo vključevala do štiri čipe EPI in EUPilot, ki temeljijo na RISC-V. 
  2. Mikrostrežniška platforma, ki povezuje do deset mikrostrežniških plošč, ki so vse razvite v okviru projekta in vsaka podpira do štiri čipe RISC-V, združene z visokohitrostnim shranjevanjem in omrežjem. Arhitektura mikrostrežnika, ki vključuje hiperkonvergenco, bo omogočila porazdeljeno shranjevanje in pomnilnik, ki ju bo lahko uporabljal kateri koli procesor v sistemu z zelo nizkimi režijskimi stroški. 
 
Odprtokodne zasnove sistemskih plošč RISER bodo spremljale tudi odprtokodna vdelana programska oprema na nizki ravni in sistemska programska oprema ter reprezentativna programska oprema na osnovi Linuxa za podporo storitvam v oblaku. Za oceno in predstavitev zmogljivosti platform RISER bodo razviti trije primeri uporabe: (a) pospeševanje računskih obremenitev, (b) omrežno shranjevanje objektov in ključnih vrednosti ter (c) izvajanje v zabojnikih kot del okolja IaaS, ki ga upravlja ponudnik. RISER bo ponudil odprt dostop do mikrostrežniške platforme, kar bo olajšalo prevzem in izboljšalo komercializacijo rezultatov projekta. 
 
Več: 
   

Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini