Zimske olimpijske igre v Pekingu 2022 priložnost za slovenska podjetja

petek, 01. januar 2016
V Suzhou na Kitajskem je med 22. in 27. novembrom 2015 v okviru kontaktnega mehanizma China – CEEC 16+1 potekalo srečanje predsednikov vlad Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko. Ob robu dogodka, ki je letos prvič potekal na Kitajskem, je potekal tudi 5. ekonomsko-poslovni forum predstavnikov povezave, ki sta se ga udeležila mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija in Tanja Drobnič, ki na agenciji vodi aktivnosti povezane s kitajskim trgom.

Tako je 24. novembra 2015 potekal ekonomsko-poslovni forum s tremi ločenimi paneli, ki so potekali vzporedno. SPIRIT Slovenija je bila aktivno vključena v drugi panel na temo vzpostavitev in krepitev sodelovanja med industrijskimi parki.

V okviru poslovnega foruma je bilo vzpostavljenih veliko poslovnih stikov, eden od teh pa trenutno vodi v potencialno investicijo kitajske gradbene korporacije China Nantong Sanijan Construction Group Co. Ltd, ki je izkazala interes za dva slovenska zimsko-športna projekta: Zimski center za vzgojo in razvoj kitajskih zimskih športnikov v Sloveniji ter gradnja največjega»indoor« smučišča v kitajskem urbanem središču Ski Tower.

Dogodka sta se udeležila mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija in Tanja Drobnič, ki na agenciji vodi aktivnosti povezane s kitajskim trgom.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je uradno vključena v dva sekretariata v okviru CM 16+1, China – CEEC, in sicer v generalno skupščino agencij za promocijo tujih investicij in poslovni svet agencij za razvoj podjetništva. Oba sekretariata vodita poljski agenciji PAIiIZ (za tuje investicije) in PARP (za podjetništvo). V okviru dogodka je 25. 11. 2015 potekalo tudi srečanje poslovnega sveta.  Udeležene agencije so ugotovile, da mora nadaljnje delo sekretariata potekati v smeri večjega konsenza med 16 državami CEEC o skupnih projektni nalogah ali v okviru posamezne industrije ali pa v korist razvoja produktov in storitev v skupnih konzorcijih. Poiskati morajo skupni interes za multilateralno sodelovanje v razmerju do Kitajske. Na drugi strani pa so kitajski strani predlagali, da bolj konkretno določi svoje zahteve do svojega lastnega udejstvovanja v posameznih projektih ali na skupni regiji. Udeležba na sestankih Poslovnega sveta naj bi bila v prihodnje bolj orientirana na interese konkretnih podjetij in na organizacijo b2b srečanj med podjetji iz 16 držav CEEC s podjetji iz Kitajske.

Slovenski premier se je v času obiska srečal s slovenskimi podjetniki, ob tej priložnosti pa je imel tudibilateralno srečanje s predsednikom vlade Kitajske Li Kečjangom, s katerim sta se zavzela za konkretnejše gospodarsko sodelovanje med državama. Slovenija lahko ponudi svoje znanje tudi na področju športne infrastrukture, kar je eno od področij interesa Kitajske v luči organizacije olimpijskih iger leta 2022, je v pogovoru med drugim izpostavil premier Cerar in poudaril konkurenčno prednost Slovenije pri sodelovanju s Kitajsko v okviru zimsko-športnih projektov ali na Kitajskem ali v Sloveniji.

Obisk predstavnikov SPIRIT Slovenija v Suzhou na Kitajskem je nadaljevanje dosedanjih aktivnosti agencije, ki jih je ta sprožila v korist slovenskim podjetjem, ki so izkazala interes za ponudbo že pripravljenih projektnih predlogov za  ZOI v Pekingu leta 2022.

Kitajska je najpomembnejša trgovinska partnerka Slovenije v Aziji. V prvem polletju letošnjega leta se je Kitajska, z 2,0% celotne slovenske zunanjetrgovinske menjave uvrstila na 13. mesto najpomembnejših zunanjetrgovinskih partnerjev Slovenije. Slovenija ima sicer že tradicionalno primanjkljaj v blagovni menjavi s Kitajsko.