Zvezna vlada napoveduje znižanje tarif v pristaniščih Santos in Rio de Janeiro

torek, 20. junij 2023
Ministrstvo za pristanišča in letališča je napovedalo znižanje tarif v brazilskih pristaniščih Santos (SP) in Rio de Janeiro (RJ). V nekaterih primerih lahko znižanje stopenj doseže 95 %. Sklep je objavljen v Uradnem listu Unije in stopa v veljavo 19. junija 2023.

Po podatkih, ki jih je pridobil časopis g1, je cilj ukrepa povečati učinkovitost pristaniškega sistema s posodobitvijo in inovacijami, s čimer bodo javni terminali postali bolj konkurenčni, ne da bi pri tem pozabili na pošteno pobiranje tarif.

Minister za pristanišča in letališča Márcio França se je 16. junija srečal z brazilskim predsednikom Luizom Ináciom Lulo da Silvo, da bi podpisal ukrep. "Pristanišča, ki so zasebna, so  zvišala davke, v javnih pristaniščih pa bodo znižali pristojbine za vkrcanje in izkrcanje," je pojasnil França prek videa, objavljenega na družbenih omrežjih.

V pristanišču Santos lahko tarifno znižanje doseže 65 %. Po navedbah pristaniške uprave Santos (APS) bo izračun pristojbine temeljil na vrsti plovbe in pogostosti uporabe terminala s strani plovila. Z vidika trajnosti bodo zelena plovila, tista, ki imajo pozitivno oceno na ladijskem okoljskem indeksu, plačala še nižje stopnje v Santosu.

"Odločitev predsednika Lule in ministra Márcia Françe predstavlja zgodovinski mejnik za pristanišče Santos, ki je največje na južni polobli, in sporočilo svetu o pomembnosti suverenosti držav nad svojimi pristanišči," je dejal Anderson Pomini, predsednik pristaniške uprave Santosa v sporočilu, ki ga je objavila APS.

Porto Rio, pristaniška uprava, odgovorna za upravljanje javnih pristanišč Rio de Janeiro, Itaguaí, Niterói in Angra dos Reis, je ponovno prilagodila pobiranje pristaniških pristojbin.

Interno je bila vrednost izračunana glede na težo, ki naj bi jo nosila ladja. Po novem se bo obračunavala glede na vrsto in težo prepeljanega tovora ter vrsto plovbe. Za te lokacije je v skladu z resolucijami Nacionalne agencije za vodni promet (Antaq). Popusti lahko dosežejo do 95,5 %.
 

Seznam popustov za pristanišče Santos
 

Seznam popustov za pristanišča Rio de Janeira
 

 Vir: g1.globo.com


Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini