V Iranu so v zadnjih 7 letih v nakup kmetijske mehanizacije investirali več kot 2,5 mlrd EUR

četrtek, 22. oktober 2020

Vodja iranskega Razvojnega centra za kmetijsko mehanizacijo (AMDC) Kambiz Abbasi je sporočil, da je vrednost investicij v nakup kmetijske mehanizacije od iranskega koledarskega leta 1392 (ki se je začelo 21. marca 2013) pa do danes, znašala 120 mlrd IRR, kar je približno 2,5 mlrd EUR. V tem obdobju je bilo v Iranu z naložbami kupljenih približno 130.000 traktorjev, 7.000 sadilnikov riža, 3.800 kombajnov in 280.000 enot druge opreme.

Poleg tega so bila v prvih šestih mesecih tekočega iranskega leta (20. marec - 21. september 2020) izdana posojila v vrednosti 14,6 mlrd IRR (približno 315,5 mio EUR) za nakup kmetijske mehanizacije. Kmetom je bilo v prvih šestih mesecih tekočega iranskega leta kljub gospodarskim omejitvam in širjenju epidemije korona virusa, dostavljenih približno 8.000 traktorjev.

Dajanje posojil se je v tem obdobju v primerjavi z enakim obdobjem lanskega iranskega leta povečalo za približno trikrat. Tako je bilo v istem obdobju lanskega iranskega leta za nakup kmetijske mehanizacije izdanih 5 mlrd IRR (približno 108,2 mio EUR) posojil. Iransko ministrstvo za kmetijstvo vsako leto dodeljuje ločeno kreditno linijo za mehanizacijo kmetijskega sektorja, tako da je bilo od iranskega koledarskega leta 1392 do zdaj za ta sektor odprtih že osem kreditnih linij.

Statistični podatki kažejo, da obstaja letno povpraševanje v višini 25 mlrd IRR (približno 540,9 mio EUR) po objektih za razvoj in posodobitev kmetijske mehanizacije. Po besedah Abbasija je več kot 95 % tehnologije in znanja na tem področju domačega. Zato bo kljub ameriškim sankcijam večina ciljev v projektih mehanizacije v različnih kmetijskih sektorjih dosežena brez težav.

V zadnjih štiridesetih letih, od Islamske revolucije, je v Iranu v različnih sektorjih prišlo do precejšnjega napredka. Prav kmetijska industrija pa je bila eno od področij, ki se je v državi najbolj razvilo. Koeficient kmetijske mehanizacije v Iranu trenutno dosega 1,65 konjskih moči na hektar, ta številka pa naj bi se v kratkem povečala na 2,1 konjske moči.

Država je v izvajanje razvojnih, raziskovalnih in izobraževalnih projektov v kmetijskem sektorju po vsej državi vložila več mlrd EUR, kar je prineslo pomembne izboljšave v tem sektorju.

Viri: Factiva, Tehran Times

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav