2 ključna trenda v farmacevtski embalažni industriji

torek, 12. april 2022
 

Velikost globalnega trga farmacevtske embalaže 

Farmacevtska embalaža je v preteklih desetletjih doživela številne spremembe in se bo v prihodnje še naprej spreminjala, z večjim poudarkom na trajnosti in digitalizaciji. 
Po podatkih tržne raziskave Research and Markets, je bil globalni trg farmacevtske embalaže v letu 2020 vreden 98,2 mlrd USD. V prihodnjih 5 letih naj bi trg rasel po 8,4 % povprečni letni stopnji in leta 2026 dosegel vrednost 161,6 mlrd USD.
Glavni faktorji rasti trga bodo v prihodnje povečana ozaveščenost o zdravstvenem varstvu, odobritve novih zdravil, naraščajoča poraba za zdravstveno varstvo, živahni trg biofarmacevtskih in generičnih izdelkov ter predpisi, ki se osredotočajo na sledenje in serizacijo izdelkov.

Ključni trendi v industriji farmacevtske embalaže 

 

Trajnost

Trajnostni embalažni materiali se razvijajo v sodelovanju z dobavitelji farmacevtskih strojev za pakiranje. Na primer, Boschev Syntegon, ki je eden vodilnih svetovnih ponudnikov tehnologije procesov in embalaže, je v sodelovanju s proizvajalcem embalažnega materiala Huhtamaki iz Finske, razvil trajnostno papirno alternativo plastičnim pretisnim omotom za tablete in kapsule. 


Papirna rešitev 'Blister meets Paper' proizvajalcev Syntegon in Huhtamaki 


Zagotavljanje varnosti izdelkov je ključnega pomena v farmacevtskem sektorju, zato se temu vprašanju posveča veliko pozornosti in obstaja veliko prilagoditev in specifikacij, ki jih je treba sprejeti za ravnanje z zdravili in njihovo pakiranje.
Trg išče alternative za plastiko, zato podjetja razvijajo nove rešitve, kot je kartonski karton MA 80, ki je zasnovan za polaganje izdelkov v pladnje za papir, ter stroj za termoformiranje FB220 z okolju prijaznim materiali.
Trajnost se lahko uporabi tudi v proizvodnem procesu. Pri tehnologiji zadrževanja za polnjenje kapsul je prišlo do znatnih premikov, kar zmanjšuje uporabo pripomočkov za enkratno uporabo in ustvarja znatne prihranke energije in druge ekonomske koristi. 
 

Robotika 

V farmacevtski embalažni industriji se povečuje povpraševanje po robotiki in kolaborativnih robotih (kobotih). Večja učinkovitost in produktivnost, razširljivost, povečana hitrost, kompaktnost in prenosljivost so le nekatere od številnih prednosti teh rešitev. Velika in mala podjetja sprejemajo robotiko in tehnologijo avtonomnih mobilnih robotov, da zagotovijo visoko kakovost, da ostanejo konkurenčna na trgu, da ohranijo doslednost v svoji embalaži in odpravijo težave s pomanjkanjem delovne sile.

Uporaba robotskih rešitev na vseh področjih embalaže je stalen trend. V preteklosti so se ti sistemi pogosto uporabljali za dvigovanje težkih predmetov in so delovali na nevarnih območjih. Dandanes je robote mogoče najti povsod zaradi njihove prilagodljivosti za različne izdelke in formate, kot je na primer nalaganje izdelkov in embalažnega materiala na linije, izbiranje in mesto izdelkov v embalaži, pa tudi označevanje in sestavljanje.
 

Novosti na trgu 

Italijanski proizvajalec strojev za predelavo in pakiranje za farmacevtsko industrijo, MG2, je predstavil stroj za proizvodnjo pretisnih omotov, katerega cilj je optimizirati primarno pakiranje kapsul in tablet v pretisnih omotih. Rešitev, imenovana 'Blistar blistering machine', ima zmogljivost za upravljanje do 150 pretisnih omotov na minuto z največjo dimenzijo 90×140 mm. Opremljena z zaslonom na dotik, rešitev ponuja vpogled v vizualizacijo stanja stroja v realnem času. 
 

MG2 - Blistar blistering machine 
 
Optima Packaging, nemško podjetje, specializirano za proizvodnjo avtomatskih strojev za pakiranje farmacevtskih izdelkov, je predstavilo Multiuse System, nov koncept, ki ponuja prilagodljivost in učinkovitost za polnjenje visoko specializiranih in dragih izdelkov v različnih oblikah dostave, kot so viale, brizge in kartuše. Sistem je opremljen tako, da omogoča hitre in enostavne zamenjave formatov, kar se izkaže za koristno za farmacevtska podjetja, ki nameravajo izpolnjevati nove zahteve trga. V sistem so bile vključene različne vrste tehnologij, ki vodijo do visokih donosov izdelkov, hkrati pa povečujejo stroškovno učinkovitost. 
 
Poljska Ima Pharma je predstavila tudi svojo naslednjo generacijo popolne robotske embalaže Tritone. S skoraj nič ročnimi operacijami, vključno s popolnoma avtomatiziranim preklopom, rešitev ponuja številne prednosti farmacevtskim podjetjem, kot so manjša izkoriščenost prostora, nižji operativni stroški, izboljšana proizvodnja in zmanjšanje izpadov. To tehnologijo je mogoče uporabiti tudi v okolju, kjer je treba odpraviti interakcijo med ljudmi.
 
Syntegonova prilagodljiva polnilna platforma je modularna in inovativna platforma za polnjenje RTU in zabojnikov za razsuti tovor. Rešitev je sposobna ravnati z različnimi vrstami posod, kot so viale, brizge in vložki, zato se lahko rešitev hitro prilagodi različnim potrebam podjetja. Polnilna platforma ima zmogljivost do 3.600 posod na uro in ponuja 100 % kontrolno tehtanje med postopkom. Platforma se ponaša brez stika med steklom, zato je od začetka prilagodljiva in jo je mogoče razširiti.
 
Viri: Factiva, Process Worldwide Online
 

 
Preberite še:

Kakšni so globalni trendi na področju farmacije

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav