Finska

Predstavitev gospodarstva Finske

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Suomen Tasavalta / Republika Finska

FI / FIN

Helsinki

338.145

5,5 

Finski in švedski 

Evangeličanski luteranci 70,9 %, pravoslavni 1,1 %, ostali in neopredeljeni 28 % 

43.468 EUR (2019)

Evro (EUR)

Slovenija + 1

+ 358 

Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Helsinki 648.042
Espoo 283.632
Tampere 235.239
Vantaa 228.166

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Parlamentarna republika

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1919 in spremenjeni l. 2000

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Eduskunta) ima 200 članov neposredno izvoljenih za štiriletni mandat. Predsednik je pooblaščen, da razpusti parlament na zahtevo predsednika vlade.

Volitve:

Zadnje volitve so bile v aprilu 2019 (zakonodajne) in januarja 2018 (predsedniške). Naslednje parlamentarne volitve bodo leta 2023, naslednje predsedniške pa januarja 2024.

Vodstvo države:

Predsednik je razglašen za izvoljenega, če dobi absolutno večino oddanih glasov v prvem krogu glasovanja. Če tega ni, poteka drugi krog med dvema vodilnima kandidatoma. Sauli Niinistö je bil na zadnjih volitvah januarja 2018 z 62,7 % glasov ponovno izvoljen za drugi šestletni mandat.

Izvršilna oblast:

Državni svet (Valtioneuvosto) sestavlja predsednik vlade in do 18 ministrov. Na zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 14. aprila 2019, je zmagala opozicijska stranka levosredinskih Socialnih demokratov, ki jo vodi Antti Rinne. Volilci so jim namenili 17,7 % glasov, s čemer so si pridobili 40 sedežev v parlamentu. Zaradi spora s koalicijskimi partnerji je Antti Rinne 3.12.2019 odstopil s položaja. 8.12.2019 je začasno prevzela premierski položaj dosedanja ministrica za promet, komaj 34 letna Sanna Marin.

Premier: Sanna Marin 

 

Finska je članica EU (European Union). Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) inWTO (World Trade Organization).


Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Politični program nove vlade, ki ga vodi SDP, vključuje večje stroške za izobraževanje, zdravstvo in socialne storitve ter spodbujanje razvoja infrastrukture. Koalicija namerava pospešiti postopek odobritve vizumov za visoko kvalificirane priseljence. EIU napoveduje, da bo prioriteta vlade, ki jo vodi SDP, reforma zdravstvenega in socialnega sektorja, imenovana SOTE. Zvišanje stroškov, povezanih s staranjem prebivalstva in dolgotrajno oskrbo, je glavni izziv vlade. Kljub pomembni politični podpori za racionalizacijo zdravstvenih storitev prek regijskih subjektov, SDP ne namerava povečati vloge zasebnega sektorja v okviru SOTE.

Prizadevanja za dolgoročno gospodarsko rast ter spoprijemanje z demografskimi izzivi ostajajo zelo pomembna vprašanja na dnevnem redu politike. Kratkoročna fiskalna politika bo po napovedih rahlo ekspanzivna, kar bo končalo dolgo obdobje varčevanja, vendar bo fiskalna previdnost ohranjena. Leta 2016 je bil pripravljen akcijski načrt za socialno vključevanje beguncev na trg dela, za zmanjšanje davčnega bremena, povezanega s prilivom prosilcev za azil. Širša reforma trga dela je bila namenjena zmanjšanju regionalnih razlik in izboljšanju mobilnosti kvalificiranih delavcev. Pakt o konkurenčnosti, ki so ga junija 2016 sprejeli sindikati in organizacije delodajalcev, je pomagal zmanjšati stroške dela, spodbuditi ustvarjanje delovnih mest in povečati konkurenčnost Finske. Razprava o tem, ali se pridružiti Natu, se je stopnjevala od ruske aneksije Krima. Finska se NATU verjetno ne bo pridružila, vendar je poglobila odnose z zavezništvom, tudi s podpisom memoranduma o soglasju države gostiteljice.


Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge