Finska

Poslovni obisk Finske

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Finskem

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
6. januar sveti trije kralji
2. april veliki petek
5. april velikonočni ponedeljek
1. maj praznik dela
13. maj vnebohod
25. junij kresni večer
26. junij kresni dan
6. november dan vseh svetih
6. december dan neodvisnosti
24. december božični večer
25. december božič
26. december dan obdarovanja


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 49 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

Električna napetost na Finskem je 230 voltov in 50 Hz.

 

Poslovni običaji

Finska je dežela, v kateri je znatna teža pripisana izrečeni besedi – besede so izbrane skrbno in z namenom sporočanja. Dejansko obstaja malo drugih finskih kulturnih posebnosti, ki bi se jih morali obiskovalci tako zavedati kot finskega načina sporočanja. Za Fince velja kitajski pregovor »Tvoj govor naj bi bil boljši kot molk, če ni, raje molči.«

Obiski podjetij in poslovna srečanja. Poslovna srečanja in pogajanja Finci običajno pričenjajo točno in s krajšim uvodnim razgovorom. V pogajanjih dajejo Finci prednost skromnosti, verodostojnosti in tehnični natančnosti pred »prodajnim govorom«. Na nekaterih t.i. konzervativnih poslovnih področjih in vladnih funkcijah je visoko cenjeno »seniorstvo«.

Razvedrilo. Ne obstaja točno določeno pravilo oblačenja, toda za restavracije »poslovnega razreda« sta priporočljiva suknjič in kravata. V poslovnem življenju so dolga kosila ali večerje redkost. Kajenje je prepovedano v poslovnih in javnih prostorih. Tudi doma kadilci redko kadijo v prostoru.

V mnogih kulturah se nenajavljenemu obisku ali klicu ne posveča posebna pozornost. Takšno povabilo Finca, npr. za obisk njegovega doma, je potrebno vzeti resno in se nanj odzvati. Ob obiskih so običajna darila rože, vino ali izdelki, ki veljajo za posebnost države darovalca. Finci svoje goste običajno povabijo v savno in na tovrstno vabilo se je vljudno odzvati, ni pa nujno.

Komunikacijski slogi in kultura. Finci običajno govorijo neposredno in jasno. Da pomeni »da« in ne pomeni »ne«. Vedejo se neformalno in v nazivanju običajno uporabljajo imena in ne priimkov. To lahko vodi do zmotnega vtisa o njihovi domačnosti. Finci so tudi zelo točni in se »držijo« programa, to pa pričakujejo tudi od drugih. Obiskovalci in gostje morajo priti ob določenem času, najsi gre za formalne ali neformalne okoliščine. Finci niso v zadregi v dolgih trenutkih tišine, redko prihaja do pogovora zaradi pogovora samega ali z namenom zapolnitve občutka praznine. Biti tih na Finskem pomeni biti prijazen in zavzet za besede sogovornika. Čeprav Finci niso vešči drobnih razgovorov, zmeraj dobro sprejmejo tematike, kot so npr. vreme, šport, potovanja in hobiji. Potrebno se je izogibati razgovorom o zelo osebnih zadevah ali zelo neposrednih vprašanj, kot so npr. plače, davki in religija.

Finci pri sklepanju poslov ne stavijo na dolgoročne osebne odnose s sogovorniki. Sklepanje poslov poteka običajno prek elektronske pošte. Poslovneži odlično načrtujejo svoj čas, hočejo narediti stvari pravočasno in zaključiti čim več nalog. Nikoli ne zavrnite ponudbe za savno, ker je to del finske kulture. Finci cenijo poslovneže, ki pridejo na sestanek pripravljeni in govorijo odprto in jasno. Verjamejo ljudem, ki stojijo za svojo besedo, in se držijo dogovorjenega. Temeljni poslovni slog je malo kramljanja, jedrnato govorjenje, osredotočenost na posel.

Poslovni sestanki
Za sestanek se je treba dogovoriti prek telefona, elektronske pošte ali telefaksa. Brez tega je težko načrtovati oziroma kar nenajavljen iti na sestanek. Pravočasen prihod na sestanek ali prihod nekaj minut prej je zelo cenjen. Če ne morete pravočasno priti na sestanek, jim to takoj sporočite. Pred sestankom pošljite predmet srečanja oz. agendo in tudi kratek opis poslovnih in osebnih izkušenj, ki jih imate vi in vaši sodelavci, ki pridejo z skupaj z vami na sestanek. Sestanek se začne in konča v sklopu načrtovanega časa. Vaša predstavitev naj bo čimbolj izčrpna, naj vsebuje veliko dejstev, podatkov, grafikonov, saj Finci redko postavljajo vprašanja. Pričakujejo namreč, da jim boste sami podali izčrno informacijo o predmetu srečanja ali sestanka. Poslovna srečanja so pogosto prepletena s humorjem in se odvijajo v dobrem vzdušju.

Poslovna obleka
Oblačila so stilska in konservativna. Moški nosijo temno konservativno obleko, ženske prav tako – poslovni kostim, hlače ali krilo.

Poslovne vizitke
Vizitke se izmenjajo na začetku srečanja, brez kakšnega formalnega obreda. Ko prejmete vizitko od finskega poslovneža, preberite, kaj piše na njej, in jo obravnavajte spoštljivo, saj to simbolizira vaš odnos do njega.

Več o finskih običajih in navadah je mogoče izvedeti iz Vodnika po finskih običajih in navadah (Guide to Finnish customs and manners).

 

Jezik

Uradna jezika na Finskem sta finščina (92 %) in švedščina (6 %). Na otočju Åland je uradni jezik švedščina.