Finska in Švedska rahljata omejitve glede prodaje alkohola

torek, 11. junij 2024


Finska in Švedska sta edini državi v EU, ki imata monopol nad alkoholom. Ta dolgoletna praksa je del širše nordijske tradicije in je namenjena omejevanju porabe v interesu javnega zdravja. Obe državi zdaj rahljata omejitve glede prodaje alkohola. 
 

Novi finski zakon o alkoholu 

Finski parlament je 5. junija 2024 izglasoval dvig najvišje meje vsebnosti alkohola v pijačah, ki se prodajajo v supermarketih, s 5,5 % na 8 %. Uredba je začela veljati 10. junija 2024.

Sprememba omejitve ne bo veljala za pripravljene napitke RTD, long drinks in druge mešane alkoholne pijače, kjer bo vsebnost alkohola še naprej omejena na 5,5 %.

Finska ima sistem alkoholnega monopola, kar pomeni, da lahko trgovine z živili in supermarketi prodajajo samo pijače z nizko vsebnostjo alkohola, do 5,5 %. Za prodajo alkoholnih pijač z višjo vrednostjo alkohola je zadolžena državna družba Alko.

Državna družba Alko je v izjavi za javnost dejala, da bo sprememba alkoholne zakonodaje zožila vlogo družbe kot instrumenta alkoholne politike. V družbi ocenjujejo, da bo sprememba zakona njihovo prodajo zmanjšala za približno -4 %. Učinki na prodajo pa bodo verjetno večji od trenutnega obsega prodaje obravnavane kategorije izdelkov, saj bo sprememba zakonodaje verjetno vplivala tudi na prodajo tradicionalnih vin.

Finska trgovina na drobno je na tak zakon čakala 20 let, trgovske verige pa so se dolgo pripravljale na prihod novih izdelkov na prodajne police.

Kesko in S Group, 2 največja finska trgovca na drobno, upata, da bosta močnejše alkoholne pijače lahko začela prodajati takoj ko zakon stopi v veljavo.

Trgovske verige največ potenciala vidijo predvsem v vinih. Največ povpraševanja pričakujejo predvsem po blagih in penečih vinih.
 

 

Švedska bo dovolila prodajo obrtno proizvedenih alkoholnih pijač 

Švedska vlada je predstavila načrte za dovoljenje prodaje alkohola v malih pivovarnah, destilarnah in pri vinarjih, v majhnih količinah na mestu izvora.
 
Trenutno državni trgovec Systembolaget skrbi za vso prodajo alkoholnih pijač z vsebnostjo alkohola nad 3,5 %. Systembolaget upravlja 450 trgovin po vsej Švedski. Ima omejen delovni čas in ne oglašuje alkoholnih pijač.

Predlagana sprememba predpisov bi lahko začela veljati v prvi polovici leta 2025.

Če bo sprejeta, bodo male pivovarne, destilarne in vinarji obiskovalcem lahko prodali do 75.000 litrov žganih pijač, 400.000 litrov fermentiranih pijač z do 10 % alkohola ter 200.000 litrov fermentiranih pijač z nad 10 % alkohola.

Vsak potrošnik bo lahko kupil 0,7 litra žganih pijač, 3 litre vina, 3 litre močnega piva in 3 litre fermentiranih pijač.

Reforma bo zajela vse vrste pijač. Da bo vino kvalificirano kot obrtniška prodaja, bodo vinarji morali pridelati lastno grozdje. Podobne omejitve v zvezi z gojenjem surovin ne bodo veljale za proizvajalce piva, jabolčnika ali žganih pijač.

Upravljavci švedskih vinarjev in pivovarn so zadovoljni z novim vladnim predlogom. Na to so dolgo čakali. Kritiki pa že napovedujejo začetek konca monopola in negativne zdravstvene posledice za prebivalstvo.
 


Viri:
  • Factiva
  • Just-Drinks
  • Kauppalehti
  • De Standaard
 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na finski trg

Gospodarstvo ter možnost vstopa na švedski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: