22 % delavcev hotelske verige Hilton bo ostalo brez dela

četrtek, 18. junij 2020

V Hilton Worldwide Holdings Inc. bodo odpustili skoraj 22 % svojih delavcev na svetovni ravni. Zaradi posledic, ki jih je prinesla pandemija korona virusa, bo delo izgubilo približno 2.100 zaposlenih. V Hiltonu bodo tudi podaljšali čas znižanja plač in skrajšanega delovnega časa za nadaljnje tri mesece. Hilton bo odpuščenim delavcem dal tudi odpravnine, omogočil jim bo možnost pospešenega zaposlitvenega postopka in jim ponudil še druge ugodnosti.Po besedah izvršnega direktorja korporacije, Christopherja Nassetta, so se s takšno krizo soočili prvič v 101-letni zgodovini Hiltona. Pandemija Covid-19 je nedvomno močno prizadela tudi hotelski sektor. V ZDA je zasedenost hotelskih nastanitev to pomlad padla pod 30 %. Medtem ko se je število turistov v ZDA v zadnjih tednih nekoliko povečalo, predvsem na račun krajših popotovanj, ostaja segment poslovnih in skupinskih potovanj precej oslabljen. Analitiki ne pričakujejo, da se bodo skupni prihodki hotelskega sektorja v ZDA vrnili na ravni leta 2019 vsaj do leta 2022 ali celo kasneje.

Hotelska podjetja morajo v teh kriznih časih sprejemati zelo težke odločitve, da bi zmanjšala stroške glede na močno zmanjšane prihodke. Maja je hotelska veriga Hyatt Hotels Corp. najavila, da bo po vsem svetu odpustila 1.300 zaposlenih, hotelska veriga Marriott International Inc. pa bo do 2. oktobra podaljšala skrajšani delovni čas in dala zaposlenim možnost, da si poiščejo novo zaposlitev.

V ZDA je od konca marca zaradi pandemije ogromno ljudi ostalo brez dela, med najbolj prizadetimi pa so zaposleni v turističnem in gostinskem sektorju.

Viri: Factiva, Dow Jones Newswires, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma