Albanija išče investitorje za prvo sončno elektrarno v državi

sreda, 15. avgust 2018
Albanija je pozvala investitorje k oddaji ponudb za izgradnjo prve sončne elektrarne v državi. Albanska vlada želi izbrati investitorja, ki bo pripravljen namestiti poleg onovnih še dodatne kapacitete in prodajati njihovemu distributerju elektriko po najnižji ceni.

Albanija več kot 95 % energije pridobi iz vodnih virov, ima pa tudi velik potencial za izgradnjo sončnih in vetrnih elektrarn. Albanska vlada pod vodstvom predsednika Edi Rama želi do leta 2020 namestiti sončne elektrarne skupne kapacitete 120 MW ter vetrne elektrarne skupne kapacitete 70 MW. Za izvedbo načrtov potrebujejo investicijo v višini približno 70 mio EUR.

V skladu s pravili za oddajo ponudb bo vsaka zainteresirana družba, ki izpolnjuje tehnična in finančna merila, prejela 70 točk. Preostalih 30 točk, ki bodo najverjetneje odločale o izboru, bo prejelo podjetje, ki bo albanskemu monopolnemu distributerju električne energije OSSHE, prodajalo elektriko po najnižji ceni. S tem si bo izbrani ponudnik tudi zagotovil kupca za prvo polovico obnovljivega, 30-letnega dogovora. Dodatne prednosti bodo imeli ponudniki, ki se bodo zavezali za namestitev dodatnih 20-50 MW na osnovno, 50 MW kapaciteto foto - napetostnih panelov. Energijo, pridobljeno iz dodatne kapacitete, bo ponudnik lahko prodajal prosto.

Sončna elektrarna bo stala v Akerniji, v bližini pristanišča Vlore, kar ima to področje največji potencial za učinkovito pridobivanje sončne energije. Njegova potencialna izhodna moč je ocenjena na več kot 1.600 KW/h na m2. Albansko Ministrstvo za energetiko bo zainteresiranim ponudnikom na voljo za dodatna pojasnila do 24. avgusta 2018. 27. avgusta pa se že nameravajo sestati z ekipo treh zainteresiranih ponudnikov in si z njimi ogledati teren, kjer naj bi elektrarna stala. Do konca avgusta bodo predvidoma zaključili z razgovori in odgovori na vprašanja zainteresiranih investitorjev.

Vir. Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju OVE