Alkaloid Skopje je odprl nov proizvodni obrat

torek, 25. maj 2021

Makedonski proizvajalec farmacevtskih izdelkov Alkaloid je v svoji tovarni v Skopju odprl nov obrat za proizvodnjo in pakiranje vlažnih robčkov Becutan. Investicija je vredna 4 mio EUR.

Novi proizvodni obrat se razprostira na približno 3.200 m2, postavili pa so ga na prostoru, ki so ga prej uporabljali za proizvodnjo in skladiščenje.

Nova proizvodna linija lahko proizvede 120 enot na minuto in ima največjo letno zmogljivost 50 mio paketov vlažnih robčkov Becutan.

Proizvodno opremo za novi proizvodnji obrat je Alkaloid kupil od dobaviteljev na Hrvaškem in v Turčiji.

Becutan je dobro uveljavljena blagovna znamka na področju nege dojenčkov na domačem trgu in je prisotna v 25 državah. Vlažilne robčke Becutan so leta 2006 razvili farmacevtski strokovnjaki iz podjetja Alkaloid in jih od takratnaprej izdelujejo v tujini.

Alkaloid AD Skopje se ukvarja s proizvodnjo in prodajo farmacevtskih, kemičnih in kozmetičnih izdelkov. Družba je bila ustanovljena leta 1936 in ima sedež v Skopju v Severni Makedoniji. Alkaloid ima 2 hčerinski družbi v Severni Makedoniji ter 18 hčerinskih družb in 2 predstavništvi v tujini, in sicer v Srbiji, v Črni gori, na Kosovu, v Albaniji, v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Sloveniji, v Švici, Bolgariji, Turčiji, Ukrajini, Rusiji, ZDA in v Združenem kraljestvu.

V letu 2020 je družba ustvarila prihodke v višini 12.1322,33 mio MKD, kar je približno 196,9 mio EUR. Družba zaposluje 2.392 delavcev.

Trg vlažilnih robčkov se je v Severni Makedoniji v letu 2020 povečal za 1 % in dosegel vrednost 294 mio MKD (približno 4,8 mio EUR). Največji konkurent na makedonskem trgu vlažilnih robčkov je grška družba Mega Disposables SA, ki je imela lani 25 % tržni delež. Drugi pomembni konkurenti na makedonskem trgu mokrih robčkov so še 3M, Beiersdorf Skopje, Business House International Co, Doctor's, Freudenberg Haushaltsprodukte KG, Konus Konex doo, Piramida-NIT doo, Procter & Gamble Co, SAPRO Temizlik Urunleri ve Sanayi AS, Sisma SpA in Violeta doo.     Viri: Factiva, SeeNews, Euromonitor International

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije