Alžirija je italijanskemu podjetju Tecnimont podelila 400 mio USD vredno pogodbo o širitvi naftnega polja

četrtek, 18. junij 2020

10. junija 2020 je alžirska državna naftna družba Sonatrach skupaj z svojimi tujimi partnerji podelila pogodbo za povečanje proizvodnje na obalnem naftnem polju, kljub načrtom, da bodo letos znižali porabo in proizvodnjo zaradi zniževanja mednarodnih cen nafte.
 
Proizvodnja nafte v Alžiriji že več kot desetletje nenehno upada, kar je posledica zmanjšanja proizvodnje z dozorelih polj in pomanjkanja naložb v raziskovanje. Alžirska vlada, ki je bila imenovana letos januarja, je že v nekaj tednih po nastopu funkcije izrazila namero oživitve naložb z uveljavitvijo dolgo pričakovanega zakona o ogljikovodikih, katerega cilj je pritegniti nove tuje naložbe. Posel v vrednosti 400 mio USD je dobilo podjetje Tecnimont iz Italije, ki bo v skladu s pogodbo podvojilo proizvodnjo iz naftnih polj Bir Seba in Mouiat Oulad Messaoud na jugovzhodu države, na 40.000 sodčkov na dan (b/d). Pogodba je skladna s prizadevanji vlade. Sredstva so v licenci 433a/416b, ki jo upravlja konzorcij Sonatrach s PetroVietnamom in PTTEP, podjetji v lasti vietnamske in tajske vlade.

Pogodba je bila dodeljena v precej nenavadnem času, kmalu po tem, ko je vlada znižala proračun Sonatracha za 50 % na 7 mlrd USD, kot del znižanja državne porabe, ki ga je spodbudil padec cen nafte v času pandemije. Nafta in plin običajno predstavljata več kot polovico fiskalnih prihodkov Alžirije. Tuja podjetja, ki upravljajo glavna naftna polja v partnerstvu s Sonatrachom, prav tako načrtujejo zmanjšanje kapitalskih izdatkov glede na upad trga. Trend upada nekoliko manj vpliva na azijske države, vendar drugi razvojni projekti, ki vključujejo mednarodne naftne družbe, letos verjetno ne bodo napredovali, kar bo upočasnilo potencialno srednjeročno povečanje proizvodnje.

Proizvodnja nafte v Alžiriji se bo leta 2020 močno zmanjšala, saj se Alžirija drži v aprilu dogovorjenih zmanjšanj z OPEC +, za katera se je vlada zavzemala za glasovanje in jih je obljubila v celoti izvesti. Upoštevanje najnovejših zahtev OPEC + bo pomenilo zmanjšanje proizvodnje za približno 240.000 b/d na 816.000 b/d v juniju-juliju, do konca decembra pa na 864.000 b/d. Letno povprečje bo po napovedih znašalo 905.000 b/d, kar je precej manj kot v letu 2019, ko je letno povprečje znašalo 1,02 mio b/d. Po ukinitvi omejitev bi se proizvodnja potem do aprila 2022 spet lahko dvignila na 912.000 b/d, vse pa je seveda odvisno od gibanja na trgu.

Viri: Factiva, Economist Intelligence Unit

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike