Alžirija pripravlja spremembo zakonodaje o energetiki, da bi spodbudila tuje vlagatelje

sreda, 24. oktober 2018

Nova zakonodaja o energetiki naj bi bila pripravljena že do konca prve polovice leta 2019. Severnoafriška članica OPEC pripravlja spremembo zakonodaje, da bi pritegnila tuje vlagatelje, ki v zadnjih letih niso pokazali večjega zanimanja, predvsem zaradi birokracije in strogih pogojev.

Po besedah predsednika uprave največje alžirske energetske družbe Sonatrach, Abdelmoumena Ould Kaddoura, ima dober model energetske zakonodaje Mehika, ki je v zadnjih letih uspela privabiti v energetski sektor investicije v vrednosti 266 mlrd EUR. Nova alžirska zakonodaja bi se lahko zgledovala po mehiškem vzoru. Sonatrach je že najel svetovalne službe, vključno z ameriško odvetniško pisarno Curtis Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP, da bi pomagali pri spremembi zakonodaje. Od njegovega imenovanja za predsednika uprave družbe Sonatrach marca 2017, skuša Kaddour prepričati mednarodna podjetja, ki niso želela investirati v Alžirijo, da ponovno vzpostavijo sodelovanje, potem ko je z njimi rešil pravne spore.

Nafta in plin sta za Alžirijo glavni vir dohodka, saj predstavljata 60 % proračuna in 94 % izvoza. Alžirski izvoz nafte in plina je v prvem polletju 2018 upadel za 3,6 % v primerjavi s preteklimi šestimi meseci. Tako se nadaljuje trend upadanja, ki se je začel že leta 2017. Glavni razlog je zmanjšanje proizvodnje in rast domače potrošnje. Alžirija se je zato zavezala, da bo začela nove projekte in izboljšala naložbene pogoje, da bi pritegnila tuje družbe in s tem povečala proizvodnjo in izvoz energije. Prihodki od izvoza energije so v prvi polovici leta 2018 dosegli 16 mlrd EUR, kar je za 19,6 % več kot leto prej. Alžirsko ministrstvo za energijo pričakuje, da se bo letos proizvodnja v celem letu povečala za 6,5 ??%, po 2,7 % padcu leta 2017.

Vir. Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike